
Reteta de gogosari in otet este o reteta usor de facut si care are rezultate extraordinare. Gogosarii in otet pusi toamna pot insoti la masa o multime de mancaruri, de la tocanite comune, pana la retete de fripturi fastuoase si sucultente, carnati, mancare de fasole sau de cartofi, pui la cuptor si inca o multime de alte retete de mancare. Ba sunt unii care ii mancanca cu branza, asa de buni sunt gogosarii in otet conservati dupa reteta eLady! Iata reteta noastra de gogosari in otet, care nu sunt nici extraordinar de dulci, nici prea acri, ci pur si simplu deliciosi! Ba mai mult, pentru ca dupa reteta noastra gogosarii nu fermenteaza, se pot pastra si doi, ba chiar si trei ani daca sunt tinuti la loc intuncecos si racoros.
Ingrediente (proportii) pentru reteta de gogosari in otet
- 4 kg de gogosari sanatosi, spalati, curatati bine (inclusiv de semininte)
- 1 parte otet
- 3 parti de apa
- 4-6 linguri zahar (la litrul de lichid)
- 1 lingura rasa de sare neiodata (la litrul de lichid)
- 1 lingura de miere zaharisita (la litrul de lichid)
- boabe de piper negru
- boabe de mustar
- frunze de visin spalate (23-4 frunze cu tot cu putina crenguta pentru fiecare borcan de 400 grame)
- optional, fasii de hrean (taite cu un curatator de cartofi)
Cum se face reteta de gogosari in otet
Pentru a prepara reteta de gogosari in otet, trebuie mai intaii sa iti procuri gogosari tari, sanatosi, sa speli bine gogosarii, sa ii lasi sa se zvinte si apoi sa ii cureti de cotoare si de seminte si ii tai in sferturi sau pe jumatate, dupa cum doresti.
Intr-o oala potrivita puneti toate ingredientele (mai putin frunzele de visin), pastrand proportiile din reteta de gogosari in otet date mai sus si dati lichidul in clocot.
Cand clocoteste, puneti gogosarii (imparititi-i in mai multe ture) si lasati-i sa dea un clocot (cam 4 minute, maxim) dupa care, cu o spumiera, scoteti-i intr-un recipient incapator si lasati-i sa se racoreasca un pic, ca sa ii pueti manevra.
Repetati operatiunea pana ati oparit toti gogosarii.
Tineti oala cu lichidul ramas pe aragazul deschis la foc mic, ca sa se pastreze fierbinte.
Umpleti bine borcanele curate si uscate cu gogosarii opariti, strecurand pe ici pe colo si frunze de visin.
Cand ati terminat de umplut borcanele cu gogosari in otet, turnati cu ajutorul unui polonic lichidul in borcane, eventual scuturand usor borcanul pentru a elimina posibilele bule de aer. In acest fel, lichidul nu va scadea dupa ce borcanul a fost inchis etans.
Umpleti bine borcanele cu lichidul fierbinte, ducand polonicul pana la fundul oalei si mestecand usor, pentru a prinde si boabe de mustar si de piper.
Inchideti ermetic borcanele cu gogosarii in otet (cu borcane cu filet sau capsate) cand sunt inca fierbinti. Aveti grija ca borcanele sa ramana curat epe dinafara. Faceti o “baba” infasurand toate borcanele puse unul langa altul intr-o patura groasa, pentru a se pastra caldura cat mai bine.
A doua zi verificati daca borcanele s-au racit si daca da, puneti-le la pastrare in camara sau in pivinita, la loc intunecos.