
Salata de patrunjel tabouleh (denumita si tabbouleh sau tabouli) este o salata foarte des intalnita in bucatariile tarilor arabe. Salata de patrunjel este apreciata in bucataria libaneza, siriana, ce mai, in toate bucatariile Orientului Mijlociu! Salata de patrunjel Tabouleh este considerata un aperitiv si este servita la masa la inceput, alaturi de humus, labneh, baba ghanoush (baba ghannoug ori baba ghanouj) lipie libaneza samd. Reteta de salata de patrunjel tabouleh este foarte apreciata datorita ingredientului sau, patrunjelul, o planta miraculoasa ale carei proprietati (aletele decat cele de planta aromatica) sunt cunoscute mai putin.
Daca nu stiai, patrunjeul contine de patru ori mai multa vitamina C decat fructele citricelor, este antioxidant, are proprietati dezinfectante, creste imunitatea impotriva agentilor patogeni si se foloseste ca tratament adjuvant cu rezultate bune in tratarea bolilor endocrine. Daca iti mai spunem ca patrunjelul reduce infertilitatea masculina si feminina, probabil o sa ramai cu gura cascata. Insa sa revenim la reteta de salata de patunjel...
Taboulehul este o salata cu totul speciala, care, pentru a-ti reusi, trebuie sa fie facuta din ingrediente foarte proaspete. Reteta de salata tabouleh se poate manca in paine pita, pe lipie sau in mod traditional, cu furculita. Exita o mare varietate de retete de salata de patrunjel tabouleh, pentru ca aceasta se poate face cu o multime de legume, in functie de gustul fiecaruia. Unii adauga chiar morcovi, castraveti sau ceapa rosie.
Reteta de salata de patrunjel tabouleh: Ingrediente
- 2 legaturi mari de patrunjel proaspat (numai frunzele)
- 2 linguri de menta proaspata, tocata
- o ceapa verde medie, tocata fin
- 6 rosii medii, coapte dar tari, taiate in cubulete
- 1 lingura de sare
- 1/2 lingurita piper negru
- 1/2 cana de grau bulgur (se gaseste la magazinele arabesti si turcesti)
- 6 linguri suc de lamaie
- 6 linguri de ulei de masline extra virgin
- salata verde pentru ornat (optional)
Cum se face salata de patrunjel tabouleh
Inmuiem in apa rece graul bulgur cam 2 ore, pana se inmoaie bine.
Stoarcem bine apa in exces din bulgur in pumni.
Facem dressingul pentru reteta de salata de patrunjel tabouleh asa: batem intr-un castronel cu o furculita sarea, piperul, sucul de lamaie si uleiul de masline.
Combinam restul ingredientelor in castronul de servire, amestecam si turnam dressingul. Picuram ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper pe deasupra salatei de patrunjel tabouleh. Salata de patrunjel tabouleh se consuma imediat sau se poate lasa in frigider timp de 2 ore inainte de servire.