
Daca ne gandim ca banalii cartofi contin o goaza de amidon, ne e de la inceput clar ca ei nu sunt o optiune pentru dieta monti. Cartofii sunt glucide rele si de aceea vor trebui sa fie taiati cu desavarsire din meniul unei persoane care tine regimul Montignac.
Cartofii sunt permisi in dieta Montignac?
Cartofii sunt buni la gust, sunt o mancare ieftina si pentru cei care nu au incotro constituie des un aliment de baza. Insa cartoful ingrasa. De ce? Desi dieteticienii il clasifica drept "un zahar lent", cartoful este mai mult decat atat. Gandeste-te ca daca indicele glicemic al al glucozei pure este 100, indicele glicemic al cartofului este de 70, ceea ce face din el o "glucida rea". Mai mult, prin prelucrarea industriala, fulgii de cartofi pentru piure instant ajung sa aibe chiar un indice glicemic de 95!
Cartofii fierti, de exemplu, au un indice de 70, piureul de cartofi are 80, cartofii copti in coaja 90, cartofii la cuptor au 95 – tot atat cat au cartofii prajiti.
Nu mai suna apetisant, nu?
Asa ca garniturile pe baza de cartofi trebuie excluse din alimentatia ta atunci cand tii ditea Monti– adio fripturica cu garnitura de cartofi prajiti! Pentru ca, de fapt, cartoful prajit mai ales este un un aliment glucido-lipidic si nici intr-un caz nu poate fi mancat fara a risca sa ne ingrasam, din simplul motiv ca uleiul prajit cu care este imbibat, va fi stocat de catre organismul uman ca grasime de rezerva, fix pe burtica, solduri si fund.