Sunteti in categorie: Societate

Ce nu stiai despre Paste

 Ce nu stiai despre Paste,Radacinile unor obiceiuri Pascale, obiceiuri de Pasti, datini de Pasti
Pastele este considerat, prin excelenta, sarbatoarea credintei. Insa, unele din obiceiurile moderne legate de aceasta sarbatoare "a sarbatorilor" (dupa cum o numea Sfantul Augustin), dateaza dinaintea crestinismului si au radacini pagane.|

Ce nu stiai despre Paste: Radacinile unor obiceiuri Pascale

- Cu mult inainte ca Pastele sa devina o sarbatoare de amploare, era sarbatorit festivalul primaverii, asociat soarelui si echinoctiului. Acest festival isi avea originile in calendarul lunar. Numele sau deriva din saxona (Eostre, sinonim cu numele zeitei feniciene a lunii, Astarte), denumind zeita germanica a primaverii si a timpului.
- In Evul Mediu, exista un festival de aruncat oua, tinut in biserica, in timpul caruia preotul arunca un ou fiert unuia din baietii din cor. Acesta era dat din mana in mana si cine detinea oul atunci cand ceasul suna de ora 12 era castigatorul, si pastra oul.
- Primele cosuri de Paste au fost create in forma de cuiburi de pasari.
- Ciocnitul oualor de Paste isi are originile in antichitate la mai multe popoare, printre care: egipteni, gali, greci si romani. Pentru acestia din urma, oul era simbolul vietii.
- In Statele Unite, Pastele este sarbatorit printr-o vanatoare de oua de paste la care participa copiii, la Casa Alba.
- Pentru evrei, oul semnifica momentul plecarii lor de pe pamantul Egiptului. Prin traditie, era obligatoriu, si aducea noroc, purtatul, de catre membrii Bisericii, a unui obiect de imbracaminte nou.
- Unele superstitii ce tin de aceasta sarbatoare amintesc de vrajitoare, considerate foarte active in saptamana premergatoare Invierii, cand magia neagra prindea putere.
- In dimineata de Paste, oamenii ezitau in aprinderea focului in sobe. Primul care aprindea focul era considerat a fi unul dintre vrajitorii de Paste. Pentru a fi siguri ca hornul nu era vrajit trebuia sa puna pe foc 9 tipuri de foioase.
- In Suedia , in special in provinciile vestice, exista obiceiul focurilor de Paste, precum si o intrecere in inaltarea celui mai mare foc.
- Pastele este precedat de Duminica Floriilor, ziua in care se sarbatoreste intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim. In Polonia, clopotele care au sunat pana in aceasta zi sunt reduse la tacere in Joia Mare. Focuri sunt aprinse la intersectii de drumuri, pentru ca oamenii saraci sa poata sa se incalzeasca, si alimente, atat pentru ei cat si pentru a pazi spiritele caselor celor care le pun.
- Lunea de dupa Pasti, in Polonia se sarbatoreste "Smingus-Dyngus", un obicei al turnarii de apa unul altuia, in cadrul familiei. La o saptamana distanta, are loc, in Cracovia, un festival, al carui erou e "lajkonik", un om deghizat precum un hun, calare pe un calut de lemn. Originile acestui festial dateaza din secolul al XVII-lea, cand exista legenda unui jaf tatar in provincia Cracoviei, datand din secolul al XIII-lea, cand un grup de localnici au invins hunii si s-au intors cu echipamentul unuia din capii tatari.
- In sudul Finlandei copiii alearga in jurul satelor in seara de Paste, fiecare avand asupra lor instrumente muzicale cu sunete puternice, precum castanietele.
- In Mexic , Pastele este o combinatie intre Semana Santa (Saptamana Sfanta, incepand in Duminica Floriilor pana in sambata Pastelui) si Pascua (Invierea, din duminica invierii pana sambata urmatoare). Pentru majoritate mexicanilor, aceasta din urma reprezinta perioada din an propice concediilor.
- Cele doua simboluri ale Pastelui, ouale si iepurii, au fost asociate, inca din antichitate cu primavara. Ouale simbolizau fertilitatea si nasterea in mai mult culturi, iar iepurii sunt simbolurile fertilitatii in altele. Conform traditiei anglo-saxone, Ostara, dorind sa bucure cativa copii, si-a transformat animalul de casa intr-un iepure. Acesta a inceput sa faca oua colorate, pe care Ostara le-a oferit copiilor.
- Ouale erau interzise in Postul Mare, fiind considerate ca un premiu in ziua de Paste. Unele, erau colorate cu simbolistica romantica, fiind oferite intre indragostiti.
- Vopsitul oualor de Paste are conotatii artistice in estul Europei, in special in Polonia si Ucraina unde ouale sunt deserori accesorizate cu aur si argint. Traditia legata de vopsitul oualor de paste provine din Egiptul antic, oul fiind considerat unul din bunurile de pret ramase dupa Potop.
- Felicitarile de Paste isi au origine in Anglia Victoriana, cand un papetar a adaugat o urare pe un desen al unui iepuras.
- Iepurasii de ciocolata au pornit din Germania, imigrantii ducand acest obicei din Pennsylvanya.

 

Sursa: Ce nu stiai despre Paste