Sunteti in categorie: Familie

Conflictul dintre familie si serviciu

conflictul dintre familie si serviciu, familia sau serviciul, intre casa si job, cum sa faci fata, probleme de job si familie
Vrem ca familia noastra si copiii nostri sa aiba tot ce isi doresc, sa le putem implini dorintele, sa fie fericiti si astfel sa ne simtim si noi implinite. Gasim serviciul perfect, dar lucrurile nu merg tocmai asa cum ne-am fi dorit. Am adoptat de ceva vreme modelul de munca occidental, cina a devenit masa principala… daca avem noroc! Dar aceasta este ultima dintre grijile noastre. Lucram in viteza, dar tot ne petrecem ziua intreaga la serviciu si daca ajungem mai devreme acasa cu siguranta nu mai avem energia sa facem tot ce ne dorim...|

Nu avem rabdare sa rezolvam problemele emotionale ale copiilor, nu ne putem concentra asupra problemelor sotilor si cu atat mai mult este posibil sa uitam de mancarea de pe foc. Asadar, ajungi sa simti ca nu mai poti, ca ti se cere prea mult, dar nu e momentul sa renunti pentru ca nu poti, ratele la banca trebuie platite, la fel si hrana si multe facturi!
Nu poti renunta la serviciu pentru a petrece mai mult timp cu familia. Dar nici nu este nevoie, putina organizare te poate ajuta!

Conflictul dintre familie si serviciu
Rata divorturilor a crescut ingrijorator in Romania in ultimii ani iar unul dintre motivele principale (in afara de cel al infidelitatii) este conflictul intre serviciu si familie. Nevoile locului de munca si cele ale familiei interfera uneori si de cele mai multe ori, familia este cea sacrificata. Stresul se acumuleaza de ambele parti (sot, sotie), iar solutia finala pare sa fie, din pacate din ce in ce mai des, divortul.

Dar pentru a rezolva o problema este nevoie mai intai sa ii cunoastem toate datele. Iata care sunt cele ale conflictului serviciu – familie.
1. Cerintele serviciului si ale familiei se suprapun. De exemplu, seful iti cere sa ramai peste program pentru a finaliza un proiect important, iar serbarea copilului este in aceeasi seara.
2. Avem obiceiul sa ducem gandurile negative de la serviciu acasa si sa ne lasam influentate de ele in relatia cu familia.
3. Ideal ar fi ca serviciul sa ajute la realizarea obiectivelor familiei, iar familia sa ne ajute la realizarea obiectivelor profesionale. Dar acest lucru ar insemna ca datorita muncii depuse la serviciu sa fim platite si astfel serviciul ne ajuta sa platim cheltuielile familiei, dar in acelasi timp sa ne permita sa avem timpul necesar pentru familie. Dar in Romania acest lucru nu este inca general valabil.

Solutii pentru rezolvarea conflictului dintre familie si serviciu
Raspunde-ti urmatoarelor intrebari si vei sti ce trebuie sa faci:
1. Ce doresc de la viata pentru mine si familia mea? Si cum ma ajuta serviciul sa obtin aceste lucruri? Serviciul este important pentru mine sau este doar o sursa de venituri
2. Ce activitati sunt mai importante si care mai putin importante?
3. Ce probleme aduc de obicei acasa de la serviciu? Si ce probleme duc la serviciu de acasa? Pentru a rasunde acestor intrebari a intrebat familia despre comportamentul ei acasa si colegii cei mai buni despre comportamentul la serviciu.
4. Cum vad eu situatiile stresante? Le recunosc sau pur si simplu ma las influentata de ele?

Incearca si nu uita ca totul se face alaturi de familie. Iar in incercarea ta de schimbare trebuie sa iti implici si membrii familiei. Totul se face IMPREUNA!

 

Sursa: Conflictul dintre familie si serviciu