
Hrana noastra cea de toate zilele! Cu multi ani in urma, cand bunicii nostri erau tineri, nu prea exista Diabet zaharat. Acum, insa, 1 din 7 oameni are diabet. Ce s-a schimbat in acest timp? Atat activitatea fizica cat si cantitatea de alimente consumate s-au schimbat semnificativ. Comparati ce consumau bunicii nostri cu ce consumam noi azi.
Dieta bunicilor vs Dieta noastraTraditia ne invata ca diferitele stadii din viata noastra trebuie sa se afle in echilibru. Acest lucru este valabil si pentru alimentele pe care le consumam. Deci este important sa consumam alimente din fiecare grup alimentar in fiecare zi. De asemenea este important sa bem multa apa zilnic pentru detoxifierea organismului. Adultii ar trebui sa consume cel putin 6 pahare de apa pe zi.
Iata cele patru grupuri alimentare:1. cereale si painea
2. vegetale, fructe
3. lapte si produse lactate
4. carnea si substituentii ei
Fiecare grup alimentar contine elemente nutritive importante de care organismul nostru are nevoie pentru a-si pastra sanatatea.
1. Cerealele, painea si produsele de panificatie Cerelele integrale cum ar fi graul de exemplu ne ofera trei elemente importante care mentin buna functionare a intregului organism:
a. Vitamine si minerale
b. fibre
c. energie
Alegeti painea prajita mai bine decat pe cea proaspata!
Alegeti painea facuta din faina integrala mai bine decat pe cea din faina alba!
2. Fructe si vegetale Aceste alimente sunt bogate in vitamine si fibre. Culorile diferite ale fructelor si legumelor inseamna vitamine diferite. Pentru a va mentine sanatatea consumati fructe si legume cat mai variat colorate. Consumati si coaja fructelor pentru ca ea are un continut bogat de fibre si vitamine.
Avem nevoie de 5-10 fructe pe zi.
3. Lapte si produse lactate Aceste produse contin mult calciu pentru intarirea oaselor si a dintilor. Laptele si produsele lactate contin mult calciu dar acesta mai poate fi procurat si din vegetale de culoare verde inchis si din peste cu oase. Avem nevoie de 2-4 portii pe zi. O portie poate fi reprezentata din: o cana de lapte, o cana de supa din cap de peste, o bucata de branza sau cana de iaurt. Alegeti produsele lactate degresate!
4. Carnea si substituentii de carne Aceste produse au un aport bogat de proteine dar si de vitamine si minerale. Corpul nostru foloseste proteinele pentru a construi masa musculara. Fierul, un mineral care se gaseste in carnea rosie, ajuta la regenerarea sangelui.
Este o idee buna sa indepartam grasimea de pe carne inainte de a o prepara. Carnea de vanat are un continut mai scazut de grasime decat carnea pe care o cumparam de la alimentara.
Subtituentii de carne sunt si ei bogati in proteine. Acestia includ:- nuci si seminte
- branza si ouale (acestea au un continut crescut de grasime)
- fasolea, mazarea cu un continut scazut de grasimi dar bogat in fibre.
Alte alimenteAceste alimente sunt trecute in aceasta categorie intrucat nu fac parte din cele patru grupuri alimentare de baza. Ele au un continut scazut de vitamine, minerale si de obicei sunt bogate in grasimi si glucide.
Aceasta categorie include: laptele praf pentru cafea, untul, gogosile, ciocolata, cipsurile, sosurile pentru salate, gemul, siropul, mierea, zaharul, dulciurile, maioneza, frisca, prajiturile, untura.
Este bine ca aceste alimente sa fie consumate cat de rar.