
Suferi din cauza problemelor de sanatate? Vrei sa te relaxezi si simti ca nimic nu te ajuta? Ce ar fi sa incerci o metoda mai putin conventionala si sa vezi daca problemele tale de sanatate nu pot usurate? Iata ce iti propun!
Exercitii de respiratie pentru o sanatate mai bunaRespiratia este un element cheie in viata organismelor vii. In cazul oamenilor, ea poate fi folosita ca tehnica de relaxare datorita ambivalentei ei - se desfasoara involuntar, dar si controlat. Folosita in tehnicile de meditatie, ea este baza oricarei sedinte de relaxare. Multi oameni o gasesc utila si pentru calmarea durerilor slabe, pe cand altii nu ii acorda prea mult credit, sustinand ca simt neplaceri la nivelul inimii si aparatului respirator. Afla din ce categorie esti si vezi daca respiratia te poate ajuta la rezolvarea problemelor tale. Daca simti ca nu are efect sau ca te deranjeaza, renunta la aceasta tehnica. Daca ti se potriveste, fii gata sa faci primii pasi alaturi de noi:
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa inveti sa respiri corect. Gaseste un loc confortabil, linistit si stai pe spate. Fa diferenta intre a respira normal si a respira controlat, adanc. Inspira normal prima data. A doua oara, incearca o inspiratie mai profunda. Aerul care intra pe nari trebuie sa se duca in partea abdominala. Lasa-ti stomacul sa se umfle atat cat poate. Acum expira pe gura. Alterneaza respiratia normala cu cea profunda de cateva ori. Observa cum te simti atunci cand respiri normal si atunci cand respiri profund (de obieci, respiratia normala te poate face sa te simti tensionata, pe cand cealalta te poate relaxa).
Practica respiratia profunda pentru cateva minute: pune o mana pe abdomen si fii atenta la cum se ridica de cate ori expiri. Relaxeaza-ti abdomenul si lasa tot aerul sa iasa.
Dupa ce ai facut acesti pasi, poti sa treci la respiratia controlata: in timp ce stai intinsa pe spate, cu ochii inchisi, vizualizeaza o imagine placuta sau repeta o fraza care sa te relaxeze. Imagineaza-ti ca aerul pe care il inspiri aduce cu el pace si calm, iar cel care iese este incarcat de tensiune si anxietate. Poti sa iti spui in gand “respir calm si pace”, “expir tensiune si teama”. Continua in aceasta maniera 10 minute. Cu timpul, creste-ti timpul de respiratie controlata la 20 de minute sau chiar mai mult.