
In ultimele saptamani ale lui decembrie iti dadeam cateva sfaturi cum sa-ti renegociezi salariul. Daca nu ti s-a parut momentul potrivit sau daca le-ai incercat si nu au dat roade, atunci ar fi cazul sa aplici niste strategii pe termen lung. Pregateste-te de acum pentru o viitoare negociere si ai sa pleci la „batalie” cu armele pregatite. In felul acesta iti maresti considerabil sansele de reusita. Aceste strategii le poti pune in practica inca de la inceputul anului si ai sa vezi rezultatele in minim 6 luni, maxim 12.
1. Pregateste „scena” pentru viitoarea renegociereDaca seful tau ti-a spus ca nu este momentul potrivit pentru o marire si nu ai obtinut absolut nimic din ce vroiai tu iata ce poti sa faci in continuare. Roaga-l pe seful tau sa-ti dea cateva sugestii cum ai putea sa-ti imbunatatesti munca si cum ai putea sa aduci si alte contributii organizatiei/departamentului/companiei astfel incat sa „meriti” marirea de salariu dorita.
2. Construieste-ti propriul brandInca de mici suntem crescuti in spiritul omului care munceste din greu si este modest. Trezeste-te la realitate! Nimeni altcineva in afara de tine nu va observa toate lucrurile bune pe care le faci tu pentru firma. Si nici nu-ti va ridica nimeni statuie. Ce poti sa faci? Incepe prin a-ti construi un brand (inauntrul si in afara departamentului), o reputatie de angajat perfect, indispensabil pentru firma.
3. Gaseste un mentor din managementul companieiSa ai o persoana din conducere care sa te ghideze este un lucru pretios din mai multe motive, dar in special in cazul unei mariri. Pentru a gasi un mentor, identifica pe cineva cu o pozitie mai inalta in cadrul firmei, pe care o admiri si testeaza „terenul” cerand mai intai sfaturi. Daca vezi ca exista un feed-back bun, pozitiv, poti sa incepi sa construiesti pas cu pas o relatie profesionala dar prietenoasa.
4. Incearca sa-ti urmaresti cu meticulozitate realizarile in cadrul firmeDaca stii ca nu poti tine minte toate realizarile si contributiile, acum este momentul sa incepi sa tii un mic jurnal cu toate succesele pe care le ai. Sa tii o asemenea evidenta nu numai ca te va ajuta in discutiile pentru urmatoarea negociere de salariu, dar vei avea si o pregatire mai buna pentru o eventuala negociere la o alta firma (daca se iveste ocazia!).
In cele mai multe situatii sa primesti marirea de salariu pe care o vrei/meriti va necesita multa planificare si strategie din partea ta. Negocierea unui salariu seamana de multe ori cu un interviu pentru un job (in ambele se urmaresc contributiile si realizarile tale). Pregateste-ti terenul din timp si vei avea succes!