
In majoritatea cazurilor, cand intri intr-o negociere ti se pare ca cei din fata au toate atuurile si te intrebi “Cum sa pot negocia ceva intr-o pozitie atat de ingrata?” Totusi, de cele mai multe ori, nu este chiar acesta adevarul. Ai mai multa putere de negociere decat crezi. Majoritatea femeilor cred ca atunci cand negocieaza cu seful sau cu o firma rivala un contract sau salariul sunt din start in dezavantaj, intr-un razboi. Dar daca stii care sunt puterile tale de negociaere vei reusi mult mai usor sa-ti sustii punctul de vedere si sa-ti atingi scopul. Hai sa le urmarim si sa invatam impreuna!
Puterile unui bun negociator: Puterea titluluiAceasta putere iti este data de rolul pe care il ai si de titlul jobului tau. Este conectata direct la persoanele cu care lucrezi si pe care le poti influenta, dar se refera si la deciziile pe care le iei si ce pot afecta cealalta parte implicata in negociere. Daca esti manager la departamentul de IT, atunci ai o mare putere asupra oamenilor care sunt sub indrumarea ta, dar puterea pe care ti-o confera postul tau nu are acelasi efect si la departamentul de marketing (de exemplu). Asa ca trebuie sa fii cumpatata si sa-ti cunosti foarte bine capacitatile pe domeniul tau. Nu amesteca lucrurile!
Puterile unui bun negociator: Puterea alternativei si optiunilorAvand mai multe optiuni si alternative in planul tau de negociere ai independenta de a alege cea mai buna solutie. Daca nu ai avea aceste variante ai fi fortata sa te supui usor celor cu care negociezi. Intotdeauna trebuie sa ai si un plan de rezerva, ceva suplimentar, pentru a putea accepta un minim ce ti se ofera. Totusi, acel minim il stabilesti tot tu.
Puterile unui bun negociator: Puterea flexibilitatiiDaca esti capabila sa-ti asculti interlocutorul, sa fii flexibila si sa intelegi si cerintele unei anumite persoane sau a unei situatii, atunci ai mai multe sanse sa obtii ceea ce vrei intr-o negociere. De ce? Pentru ca astfel arati si dovedesti celui din fata ta ca esti inteligenta si meriti ceea ce ceri.
Puterile unui bun negociator: Puterea rabdariiTrebuie sa stii ca o negociere cere timp. Este bine sa prinzi exact momentul oportun, asa ca pastreaza-ti calmul si nu lasa furia sa te conduca.
Puterile unui bun negociator: Puterea cunostiintelor taleStraduieste-te sa inveti cat mai multe despre firma ta, produsele care se folosesc acolo si foloseste-le ca pe un punct in plus pentru tine in procesul negocierii. In acest mod nu poti fi luata prin surprindere de nicio intrebare ce-ti poate fi adresata de catre superiori.
Puterile unui bun negociator: Puterea cooperariiTransforma-ti persoana cu care negociezi din rival in asociat si vei avea mai multe de castigat. Sensibilizeaza-l cumva, incearca sa il faci sa fie de partea ta ca apoi nu-ti mai poate refuza cererea. Cooperarea iti va facilita rezolvarea problemelor si va crea o situtie din care vei iesi invingatoare.
Totul in viata asta are o rezolvarea. Tine foarte mult de tine ca finalul sa fie cel pe care ti-l doresti, asa ca foloseste-te de puterile tale. Acum ca esti constienta de ele, nimic nu te mai poate opri din drumul tau spre reusita! Succes!