Sunteti in categorie: Sarcina

Aportul suplimentar de calciu in timpul sarcinii si al alaptarii

calciul in gravidie, suplimente alimentare in sarcina, calciul in sarcina, calciu pentru femeile gravide, cat calciu trebuie pentru gravide, cat calciu trebuie sa consume o femeie gravida
Sarcina este un eveniment unic in viata fiecarei femei, care antreneaza modificari adaptative complexe, in contextul unor cerinte crescute, date de dezvoltarea embrionului si fatului, a placentei si a uterului gravid. Viitoarea mamica trebuie sa-si asigure un aport alimentar echilibrat, diversificat, cu continut usor mai crescut in glucide si proteine, din care aproximativ jumatate de origine animala si mai redus in lipide, bogat in vitamine si minerale. Bebelusul in dezvoltare are nevoie printre altele, de calciu pentru a creste si a se dezvolta sanatos.
Studiile au aratat ca suplimentarea cu calciu in cursul sarcinii, scade riscul de hipertensiune arteriala materna, precum si riscul de nastere prematura.

Cand o femeie nu isi asigura suficient calciu din alimente, organismul apeleaza la calciul din oase, pentru a mentine un nivel convenabil al acestuia in sange, ducand in timp la slabirea semnificativa a oaselor, cu osteoporoza consecutiva (oase casante, predispuse la fracturi). Sunt mai expuse femeile cu sarcini repetate, cu perioada de alaptare prelungita, persoanele in varsta mai ales daca au o alimentatie saracacioasa, carentata in elemente nutritive.
Unul dintre semnele de deficit de calciu il reprezinta crampele musculare, de obicei la nivelul gambelor.

Doza de calciu recomandata pentru femeile intre 19 si 50 de ani este 1.000 mg/zi (calciu elemental- Ca2+). In cursul ultimelor doua trimestre de sarcina si a alaptarii, organismul absoarbe mai mult calciu decat inainte de sarcina. In cursul sarcinii, 13 mg Calciu trec in fiecare ora prin placenta, catre bebelus.

Convinge-te ca iti asiguri suficient calciu zilnic, inainte, in timpul si dupa sarcina - in perioada de alaptare. Cele mai bune surse naturale de calciu sunt laptele si produsele din lapte (branza, iaurtul), vegetalele cu frunze verzi (broccoli), nucile, fasolea, semintele de susan, fructele uscate, stridiile.

Suplimentele de calciu te pot ajuta sa-ti asiguri cantitatea optima zilnica de calciu, in cazul in care e mai putin probabil, din diverse motive, sa-ti asiguri necesarul numai din alimente.

- Organismul poate absorbi o cantitate limitata de calciu o data ( ~600 mg Ca2+), deci va fi necesar de administrat de mai multe ori/zi
- Pentru o mai buna absorbtie si utilizare, se prefera ca sare de calciu, carbonatul de calciu
- Pentru a nu uita administrarea acestuia, pune suplimentul de calciu la indemana, in cateva locuri mai frecventate de tine (baie, bucatarie) sau in geanta, pentru o administrare mai usoara
- Fii sigura ca iei suficienta vitamina D (~400 UI/zi), vitamina care ajuta la absorbtia si utilizarea calciului. Organismul produce in mod natural vitamina D sub actiunea razelor solare insa, in tarile cu clima temperata, precum si in anotimpul rece, nu se realizeaza o transformare eficienta a provitaminei D, necesitand suplimentare.

Vitamina D stimuleaza absorbtia calciului si a fosforului din intestin si depunerea lor in oase. In insuficienta vitaminei D absorbtia intestinala a calciului scade. Este perturbata astfel mineralizarea scheletului, nucleii de osificare intarzie sa apara si sunt slab mineralizati.
Oasele se deformeaza usor sub influenta greutatii corporale sau a tractiunilor la care sunt supuse si apar semnele tipice de rahitism : incurbarea membrelor inferioare, deformarea toracelui, a coloanei vertebrale, a craniului, bazinului, implantari vicioase al dintilor. Copiii rahitici sunt de obicei anemici si au o rezistenta scazuta la infectii. Profilaxia rahitismului incepe antenatal, la femeia insarcinata, presupunand administrarea calciului si vitaminei D femeii gravide, precum si evitarea nasterilor premature.

 

Sursa: Aportul suplimentar de calciu in timpul sarcinii si al alaptarii