
Intr-un articol de Duminica, reporterul Nick Bilton de la New York Times a spus ca l-a intrebat odata pe Steve Jobs: "Copiilor dumneavoastra le place iPad-ul, nu-i asa?!"
Steve Jobs a raspuns: "Copiii mei nu l-au folosit. Acasa noi limitam pe cat de mult posibil utilizarea tehnologiilor de catre copiii nostri."
Te mira? Tocmai Steve Jobs sa nu isi lase copiii sa foloseasca ultimele generatii de gadgeturi?! Da! Iar el nu a fost singurul care avea aceasta parere. In special in Silicon Valley, conducatorii marilor companii, directorii si inginerii isi protejeaza cat pot copiii de tehnologie. Toata crema IT-ului refuza sa isi lase copiii sa devina dependenti de tehnologie, De fapt ei isi trimit copiii la scolile non-tech, cum ar fi scoala Waldorf din Los Altos, unde nu poti gasi nicaieri un computer!
De ce nu isi lasa cele mai productive si mai de succes minti din IT copiii sa utlizeze calculatoarele si internetul? Simplu, pentru ca cei mai priceputi oameni din lume in ale tehnologiei isi doresc ca cei mici sa se concentreze doar asupra activitatilor bazate pe folosirea mainilor si mintilor lor in formare.
Ziarul Times a evidentiat in acest sens spusele lui Chris Anderson, CEO al 3D Robotics, tata a cinci copii. Chris Anderson explica ce anume ii conduce pe cei care lucreaza in tehnologie sa-si tina copiii departe de ea.
"Copiii mei ma acuza pe mine si pe sotia mea ca suntem fascisti si excesiv de protectori cu ei cand vine vorba de accesul la tehnologie si ne spun ca nici unul dintre prietenii lor are aceste reguli ... Noi procedam asa si nu ii lasam sa foloseasca tehnologia informatiei pentru ca am vazut pericolele din tehnologie la prima mana. Am vazut ce probleme poate crea tehnologia pe propria mea piele si este normal ca nu vreau sa vad ca si copiii mei trec prin asa ceva!"
Dependentele noastre actuale de telefoane, laptopuri, calculatoare, tablete si iPhone sunt indicii clare ca noi ii indrumam pe copiii nostri catre o viata handicapata, incompleta, ca ii facem sa fie lipsiti de imaginatie, de creativitate si ii facem dependenti si agatati de tehnologie de la o varsta prea frageda.
Am fost ultima generatie care se juca afara, in aer liber, tocmai pentru ca nu am avut smartphone-uri si laptop-uri. Am invatat din miscari, din interactiunea personala si am absorbit informatiile care ne-au facut oameni din carti si socializarea cu alti oameni si nu dintr-o cautare pe Google.
Invatarea prin diferite moduri ne-a ajutat sa devenim persoane cu individualitati bine definite – deci ar trebui sa fim foarte ingrijorati ca ne jefuim copiii de posibilitatea de a sta pe chat si de a se juca toata ziua "Crush Candy" daca nu le punem in mana un smartphone? Sau ar trebui sa fim mult mai ingrijorati de faptul ca le furam dreptul la o dezvoltare personala sanatoasa, normala, ca le refuzam dreptul de a-si construi un sistem de gandire bazat pe imaginatie si abilitati fizice care sa ii faca in stare sa se descurce in viata? Cred ca Steve Jobs a avut dreptate in ceea ce priveste accesul copiilor lui la tehnologie.
Deci, data viitoare cand te vei intreba cum vrei sa iti cresti copiii, cum vrei sa fie ei ca adulti, poate ar fi de preferat sa iti reconsideri pozitia vis-a-vis de accesul la tehnologie, de a le cumpara ultimele modele de telefoane, tablete si laptopturi. Poate ar fi bine sa te gandesti ca faptul ca pentru tine nu este un motiv de mandrie ca cel mic sta toata ziua la calculator; ca asta nu il va face mai inteligent, nu ii va imbogati vocabularul, nu ii va dezvolta abilitatile fizice si mentale. Cand te intreaba ceva, nu il trimite catre calculator, indruma-l catre carti. Nu ii mai cumpara jocuri de calculator, ci joaca-te afara cu el, in natura.
Sa nu iti fie frica ca cei mici te vor uri pentru moment – odata ce vor descoperi bucuriile lecturii si ale jocului in aer liber, iti vor multumi. Si iti vor multumi pentru asta si mai tarziu, cand vor creste, vor deveni adulti si vor avea capacitati si abilitati pe care colegii lor de generatie cu acces liber la tehnologie nu le vor avea.