Sunteti in categorie: Gastronomie

Musaca de vinete

Musaca de vinete, Musaca de cartofi, retete de musaca, mousakas, Musaca de vinete cu cartofi, reteta de musaca, mousaka greceasca
Musacaua... la origine turceasca, prelumblata la greci si ajunsa si la noi, reteta de musaca este o reteta ajunsa sa fie considerata clasica, mai ales in bucatariile moldovenesti. eLady o sa iti propuna o reteta de musaca inspirata de bucataria greceasca. Iata cum se face o delicioasa musaca cu cartofi si vinete.

Musaca de vinete: Ingrediente
- 2 cartofi mari
- un morcov mediu, dat pe razatoarea mica
- 2 cepe medii taiate mic
- o vanata mare, cat mai dreapta
- 800 grame de carne tocata amestec (vita cu porc)
- sare, piper, o legatura de patrunjel tocat
- 2 linguri pasta de tomate
- un praf de scortisoara
- 6 oua
- 3 linguri de smantana grasa
- 0,5 litri lapte
- 75 grame de faina
- 75 grame de cascaval ras sau branza maruntita cu furculita.

Musaca de vinete: Cum se face
Curata si taie cartofii in felii subtiri, pe lung. Taie la fel vanata si prasara sare peste feliile de vanata, lasa-le sa isi lasa apa amara si sterge-le. Pune cartofii la fiert intr-o oala cu apa si sare. Cand s-au fiert si sunt aproape gata, scurge-i de apa.
Prajeste feliile de vanata in putin ulei de masline incins si scoate-le pe hartie de bucatarie pentru a scapa de uleiul in exces.
Intr-o cratita infierbinta cateva linguri de ulei de masline si pune in el ceapa, morcovul si da-le in unda. Adauga carnea tocata si amesteca bine. Toarna o cana de apa clocotita si lasa sa foarba pana cand carnea este facuta. Potriveste de sare si piper si adauga si un varf de cutit de scortisoara. Pune si pasta de tomate si amesteca bine. Lai lasa 5 minute pe foc si apoi da deoaparte, sa se racoreasca. Adauga patrunjelul tocat marunt. Cand e doar calduta, sparge 3 oua, bate-le cu telul si amesteca-le in sosul de carne.
Bate 3 oua bine de tot intr-un bol si adauga faina, 1/2 lingurita de sare si omogenizeaza bine. Adauga smantana, omogenizeaza si apoi laptele, incet-incet, ca sa nu faca cocoloase.
Intr-o tava dreptunghiulara de copt sau din sticla termorezistenta aseaza feliile de cartofo pe fund, incercand sa acoperi cat mai bine baza tavii.Toarna deasupra jumatate din amestecul de oua, lapte si smantana. Pune deasupra carnea, cu o lingura, incercand sa o asezi cat mai uniform.
Deasupra sosului de carne tocata aseaza frumos feliile de vanata prajite, toarna resyll de amestecul de oua, lapte si smantana. Presara uniform cascaval ras sau branza maruntita cu furculita. Da in cuptorul preincalzit la 180 pentru o ora si jumatate.

Pofta buna!

 

Sursa: Musaca de vinete