
Primavara! Ies ierburile salbatece aromate din pamant si le gasim in piete, pe la bunicute garbovite de ani care incearca si ele sa mai scoata un banut pentru o bucata de paine. Nu le intoarceti spatele, cumparati de la ele cateva legaturi de leurda - asa le ajutati si pe ele si aveti si posibilitatea de a face un fel de mancare simplu, de post (vegan), plin de elemente nutritive.
Ciorba de leurda: Ingrediente
- 2 cartofi
- 1 litru bors
- 1 legătură ceapa verde
- sare, piper, leustean
- o farfurie de foi de leurda proaspete, spalate si curatate de codite (leurda e un fel de usturoi salbatic) - adica vreo 3 legaturi
- 50 ml de ulei vegetal
Daca nu e post: + 1 ou si 1 pahar smantana
Ciorba de leurda: Cum se face
Se curata cartofii, se taie cubulete, se pun la fiert in 2 litri apa cu sare pentru circa 10 minute.
Se pune separat borsul la fiert.
Se toaca ceapa maruntel.
Se taie fideluta leurda.
Se pun peste cartofi leurda, ceapa, uleiul si se mai lasa oala pe foc, acoperita cu un capac pentru vreun un sfert de ora.
Se adauga borsul fiert si se mai lasa sa dea cateva clocote.
Se toaca leusteanul.
Se sareaza, pipereaza, se presara leustean verde.
Se bate oul cu smantana. Se drege cu smantana si ou (daca e post, luat-va gandul!)