Sunteti in categorie: Societate

Schimbarea la Fata a Domnului

Schimbarea la Fata a Domnului,Schimbarea la Fata a Domnului, sarbatori ortodoxe, sarbatori crestine
Schimbarea la Fata a Domnului este sarbatorita pe 6 august in fiecare an. Aceasta sarbatoare aminteste de minunea petrecuta pe muntele Tabor, unde Isus Hristos si-a descoperit dumnezeirea Sa prin natura umana pe care a asumat-o.
Nu doar crestinii ortodocsi, ci si cei catolici sarbatoresc in fiecare an pe 6 august Schimbarea la Fata a Domnului, praznuire care aminteste de una dintre minunile infaptuite dfe catre Iisus, sarbatoare numita in popor Pobreajenul si considerata a marca despartirea de vara.
Pe langa semnificatia sa religioasa, Schimbarea la Fata a fost asimilata in popor si ca zi care marcheaza despartirea de vara, altfel spus, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregateste sa soseasca. De-acum inainte frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca, apele sa se raceasca, iar pasarile migratoare incep a-si pregati plecarea spre tarile calde.

Obiceiuri, traditii si credinte de Schimbarea la Fata a Domnului
Spiritul acestei sarbatori este viu si de aceea  se implinesc obiceiuri, traditii si o serie de superstitii asociate cu sporul in gospodarii, cu sanatatea  si cu numeroasele schimbari ce se petrec in natura, prilejuite de aproperea toamnei sunt asociate cu aceasta sarbatoare.
Traditia spune ca este bine ca sarbatoarea trebuie celebrata prin rugaciuni. Pentru sanatatea si pentru implinirile familiei, credinciosii merg in pelerinaje la bisericile si la manastirile care adapostesc icoane facatoare de minuni si moaste.
In ziua Schimbarii la Fata nu se lucreaza, iar ortodocsii se duc la biserica cu mancare si fructe din noua recolta, care se binecuvanteaza si apoi se dau de pomana. Tot acum se aduna si plantele medicinale, menite sa lecuiasca bolile.
In popor se mai spune ca de Schimbarea la Fata nu trebuie sa te certi cu nimeni si nici sa te certe cineva, ca asa va fi tot anul, pana la urmatoarea Schimbare la Fata.
Din aceasta zi copiii nu mai au voie la scaldat si nici sa mai doarma afara.
Pentru ca este in timpul postului de Sfanta Maria, Schimbarea la Fata se praznuieste prin dezlegare la peste.
Se spune ca oamenii care se roaga in aceasta zi, pentru a se elibera de o patima (betie, fumat, violenta, preacurvie) se vor vindeca.

Pelerinaje la Muntele Tabor

Mii de pelerini din Romania merg in fiecare an de Schimbarea la Fata pe Muntele Tabor , singurul munte izolat din Israel, care se afla in regiunea Galileea de Jos, la aproximativ noua kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numeste Muntele Schimbarii la Fata a lui Hristos.
Astazi pe Tabor se inalta doua manastiri crestine, una ortodoxa (in partea de nord-est) si una franciscana (in partea sudica). in manastirea de maici greco-ortodoxa de pe Tabor vietuiesc si cateva calugarite romance.

 

Sursa: Schimbarea la Fata a Domnului