
Oboseala, depresie, dureri musculare… Stresul poate fi daunator sanatatii. Dar stiai ca este si un redutabil dusman al siluetei? Pentru a slabi fara stres si fara oboseala, descopera secretele regimului Zen - te va ajuta sa depasesti somnolenta si tristetea inceputului de toamna, ramanand supla si relaxata!
Regimul Zen trebuie urmat timp de maximum 7 zile.
Dieta ZEN (pentru toamna) : Ce trebuie sa mananciMicul dejun: 1 ceasca de ceai verde (fara zahar), 1 felie de sunca sau 1 ou +2 felii de paine completa (neagra) sau un bol de cereale, fara zahar +100 grame branza alba cu 5% grasime sau 1 iaurt simplu, cu 0% grasime +1 portocala sau 1 kiwi sau grapefruit
Pranzul: 1 avocado, asezonat cu 1 lingurita de ulei de masline + 1 pahar de vin rosu si apa + 200 grame de carne de peste gras (gatit la aburi sau gratar) sau o salata de fructe de mare (exclus surimi)+ 1 portie de legume uscate fierte (linte, mazare) + 1 fruct
Cina: 150 gr carne alba, la gratar sau 200 grame de carne de peste (la gratar sau la aburi), asezonata cu o felie de lamaie + 1 portie mare de brocolli, ciuperci sau fasole verde (fierte) + 1 bol mic de orez sau paste (fara nici un fel de sos) + 1 cana de lapte In plus, in fiecare zi ai voie sa mananci 2 patratele de ciocolata neagra cu minimum 70% cacao, sau un pumn de fructe uscate.
Cele sapte chei ale regimului Zen
1. Echilibru de-a lungul unei zile
Pentru a evita stresul, uita de cafeaua inghitita pe fuga, in picioare, dimineata in bucatarie sau de o pizza mancata pe coltul biroului, direct din cutie! Forteaza-te sa ai un regim de viata echilibrat, cu trei mese in fiecare zi. Micul dejun trebuie sa acopere 25% din aportul recomandat de calorii.
Masa principala, pranzul, trebuie sa aduca inca 50% din caloriile zilnice.
Cat despre cina, aceasta trebuie sa fie cat mai putin consistenta, cuprinzand doar 25% din ratia calorica zilnica.
De asemenea, ar fi ideal sa contina alimente care favorizeaza somnul.
2. Un mic dejun pentru binele tau
Un mic dejun bogat si echilibrat iti va permite sa iti reincarci bateriile, dupa ce ai avut stomacul gol timp de circa 12 ore si sa ai energie pana la pranz.
Meniul trebuie sa cuprinda alimente care contin zaharuri, ce ard lent (paine integrala si cereale), o bautura calda (ceai verde sau cafea decofeinizata), proteine (lapte, oua, branzeturi, mezeluri slabe) si un fruct bogat in vitamina C (kiwi sau citrice).
3. Peste sau fructe de mare pentru un dejun bogat in proteine
Pranzul este masa cea mai importanta a programului anti-stres. Trebuie sa fie bogat in proteine (carne rosie si peste). Incearca sa incorporezi in alimentatia ta cat mai mult peste, care contine mai putine grasimi decat carnea de porc sau de vita.
De preferat este carnea de peste mai gras: ton, somon, macrou, hering – acesti pesti contin Omega 3, care protejeaza celulele cerebrale si arterele impotriva efectelor negative ale stresului. In sfarsit, nu uita fructele de mare, o sursa extraordinara de iod si minerale. Deci, dieta ta trebuie sa contina peste si carne slaba (carne de vitel, pui, curcan, iepure), de 3 - 4 ori pe saptamana si, din cand in cand, carne rosie, bogata in fier.
4. Vitaminele B si C (anti-stres)
Stresul ataca rezervele de vitamina B si C ale organismului. O carenta de vitamina B este insotita de dereglari de dispozitie. Daca fumezi, daca urmezi un tratament cu anticonceptionale, daca bei cafea si/sau alcool, atunci suferi de un deficit de vitamina B. Combate aceasta carenta mancand des banane, germeni de grau, ciuperci. Cat despre vitamina C, garantia formei si energiei, o gasesti in fructe (kiwi si citrice) si in legume proaspete. Varza, cresonul si rosiile contin, de asemenea, vitaminele B si C, dar si oligoelemente antistres (potasiu, fier, magneziu). La cina, cauta sa mananci alimente care favorizeaza aparitia somnului (orez, paste). Inainte de culcare, bea un pahat de lapte cald indulcit cu o picatura de miere.
5. Zaharuri lente, pentru o viata fara toane si capricii
Oragnismul uman consuma multa energie pentru a lupta impotriva stresului. Pentru a-ti reincarca bateriile, adauga alimente ce contin zaharuri lente - acestea imprastie in corp energia de lunga durata. Painea neagra si cerealele prezinta dublul avantaj de a furniza zaharuri lente si vitamina B.
6. Alimente pentru creier
Alimentul preferat al creierului: zaharul. Dar acesta nu e un motiv ca sa te arunci in cutia cu bomboane sau sa mananci cate o ciocolata pe zi!
In acest caz, din nou apar alimentele bogate in zaharuri lente (paine, cereale, fructe sau leguminoase), care vor constitui o rezerva din care creierul se alimenteaza atunci cand are nevoie. Pentru a nu-i deregla functionarea optima in timpul regimului, creierul va avea nevoie si de grasimi bune. Le vei gasi in fructele de avocado, in carnea grasa de peste, in diferite uleiuri (de masline, de soia), in carnea de vanat.
7. Ceai verde pentru un plus de serenitate
Elimina alimentele excitante: bea mai putina cafea (sau deloc) si ceai. Inlocuieste-le cu ceai verde. Acesta elibereaza substante antioxidante, care stopeaza imbatranirea si degradarea celulelor. In plus, ceaiul nu este un excitant pentru ca are in componenta foarte putina teina.
Ai grija cu alcoolul! Evita bauturile digestive si aperitive; in schimb, poti savura un pahar de vin rosu in fiecare zi.
Bea cel putin 2 litri de apa, de preferat apa de izvor pentru ca este bogata in calciu si saruri minerale.
In final, trebuie sa fii constienta de faptul ca tutunul este unul dintre factorii care te fac mai vulnerabila in fata oboselii si stresului, pentru ca iti consuma rezervele de vitamina C din organism si franeaza eliminarea toxinelor, favorizand aparitia celulitei.