Sunteti in categorie: Animale de companie

Alegerea si cumpararea pestilor pentru acvariu

pesti de acvariu, pesti pentru acvariu, acvariu, ingrijire pesti de acvariu
Pentru cei mai multi dintre cei care detin un acvariu, cumparatul pestilor e una dintre cele mai placute parti ale hobby-ului.
Acesta e momentul in care reusesc, in sfarsit, sa-si procure si sa creasca pestii la care au tot visat privindu-i in carti sau reviste de specialitate.

Alegerea pestilor pentru acvariu
Aceasta e partea cea mai dificila, dar trebuie sa va exersati autocontrolul! Orice magazin care se respecta are o oferta bogata pe care si-o improspateaza periodic. Aceasta inseamna: o multime de specii tentante, unele pe care nu le-ati mai vazut niciodata. Infranati-va si nu cedati impulsului de a cumpara orbeste, deoarece achizitionarea de vietuitoare acvatice fara o documentare prealabila duce, de cele mai multe ori, la incurcaturi. Unele specii foarte atractive se dovedesc in final incompatibile cu comunitatea din acvariu sau aflam (prea tarziu!) ca necesita o ingrijire foarte speciala pentru ca sunt pretentioase.
Focalizati-va asupra speciilor dupa care ati intrat initial in magazin, deoarece se presupune ca le-ati ales in functie de conditiile specifice acvariului vostru.

Puneti intrebari
Incepeti prin a identifica vanzatorul care va fi capabil sa va sfatuiasca si sa va prinda pestii doriti. Desi in general personalul din magazinele de specialitate este amabil si dornic sa va impartaseasca din cunostintele sale, nu toti vanzatorii au acumulat o experienta suficienta pentru a va fi realmente de folos. Unii s-ar putea sa fie chiar mai novici decat voi.
Odata initiat dialogul cu omul potrivit, exista o serie de intrebari carora va trebui sa le aflati raspunsul:
- De cand sunt pestii in magazin?
- Au stat deja in carantina?
- S-au nascut in libertate sau in acvariu?
- Se vor intelege bine cu ceilalti pesti din acvariu?
- Cat de mari vor creste ei?
- Trebuie crescuti in grup, pe perechi sau ca exemplare unice?
- Pot fi reprodusi?
- Cu ce se hranesc?
- Este acvariul suficient de mare?
- Este acvariul corect amenajat pentru ei?
- Ce conditii trebuie sa indeplineasca apa?
- Cat costa?
- Ce reduceri se pot obtine la cumpararea unui anumit numar de pesti?

Pentru a vi se putea da prompt toate informatiile cerute, fiti pregatiti la randul vostru cu raspunsurile pentru alte cateva intrebari:
- Ce dimensiuni are acvariul unde vreti sa-i puneti?
- Ce fel de pesti mai aveti in acvariu?
- Ce dispozitive de filtrare utilizati?
- Care sunt cele mai recente rezultate ale testarii apei?
- Cat de departe veti calatori cu pestii?

Cum ducem pestii de acvariu cumparati acasa
In cazul ideal al utilizarii unei cutii de plastic, o puteti pur si simplu aseza in portbagaj.
Daca aveti pestii doar intr-o punga sau sac de plastic, acesta poate fi foarte bine tinut in brate sau pe podea intre picioarele unuia din pasageri. Daca sunteti singur in masina, puteti aseza sacul pe podea, in picioare, cu gura (inchisa) in sus, imobilizandu-l prin culisarea scaunului pasagerului catre inapoi.
Nu lasati punga sa se rostogoleasca libera pe podea si nici nu o atarnati in vreun cuier caci la fiecare franare sau accelerare pestele va fi in mod repetat lovit si rostogolit, ceea ce-i va putea provoca, in unele cazuri, chiar moartea. Deloc de neglijat, pestii se vor simti mai bine in timpul transportului daca nu veti porni la maxim sistemul audio al masinii sau cel de climatizare. O oarecare incalzire a aerului in masina este indicata, dar orientare unui jet cu aer fierbinte spre punga de transport va va putea fierbe pestele inainte de a ajunge acasa!

Aclimatizarea pestior de acvariu

Dupa sosirea la destinatie, pestii nou achizitionati vor fi tinuti daca este posibli in carantina intr-un acvariu diferit de cel principal. O perioada de cateva zile este in general suficienta pentru a va asigura ca pestii au inceput sa se hraneasca normal si nici nu prezinta simptomele vreunei maladii.

Metode de aclimatizare a pestilor de acvariu

La introducerea pestilor in acvariul-carantina (ale carui lumini trebuie sa fie stinse, in cazul acvariilor marine ramanand doar lumina albastra actinica) se utilizeaza doua metode de aclimatizare:
1. Prima metoda consta in a lasa punga inchisa sa pluteasca la suprafata apei acvariului pentru circa 20 de minute, permitand astfel egalizarea temperaturilor din cele doua medii. Se va deschide apoi punga si se va introduce treptat apa din acvariu peste pesti. Procesul durand in general 10 minute, el va fi incetinit in cazul in care exista diferente mari in ceea ce priveste duritatea sau pH-ul celor doua ape. Cand apele s-au mixat suficient, pestii vor fi ajutati sa iasa, iar punga va fi scoasa din acvariu.
2. A doua metoda presupune deschiderea pungii de transport si varsarea cu atentie a continutului ei (apa + pesti) intr-o galeata. Metoda va functiona doar daca exista suficienta apa pentru a acoperi pestele dupa ce a fost introdus in galeata. Se va proceda apoi la sifonarea cate unei mici cantitati de apa din acvariu la fiecare cateva minute pana la completa amestecare a celor doua ape (cea utilizata pentru transport si cea din acvariu). In acest moment, pestii pot fi transbordati cu ajutorul unei plase, lasand deoparte apa din galeata. Aceasta este metoda cea mai recomandata.

 

Sursa: Alegerea si cumpararea pestilor pentru acvariu