Sunteti in categorie: Animale de companie

Hranirea puilor de catel

Hranirea puilor de catel
Cainii, recunoscuti de cand lumea ca cei mai buni prieteni ai omului, sunt primele animale domesticite de om, apropiate de adaposturile lui, unde au fost folositi pentru paza si vanatoare. Odata cu domesticirea lor, traiul lor alaturi de oameni si-a pus amprenta asupra modului lor de viata si inclusiv asupra alimentatiei lor. Astfel s-au transformat din animale carnivore prin excelenta in animale care cunosc azi un regim alimentar variat, dar totusi preponderent pe baza de carne. In decursul vietii lor, la fel ca si copiii nostri, cainii cunosc mai multe perioade de crestere, fiecare perioada cu alimentatia tipica ei, functie de starea de dezvoltare a aparatului digestiv.

Pana la 4 saptamani, cateii pot fi hraniti doar cu lapte!
Prima perioada de crestere cea de la nastere pana la varsta de 4 saptamani, este cea mai sensibila si cea mai pretentioasa din punct de vedere al alimentatiei la puii de caine. In aceasta perioada cateii se pot hrani doar cu lapte datorita faptului ca tubul lor digestiv nu este dotat decat cu enzime specializate pentru digestia laptelui. In acesta perioada prezenta mamei care sa alapteze puii este vitala. In lipsa catelei sau a interventiei omului, cateii nu sunt in stare sa supravietuiasca. In conditiile lipsei mamei sau atunci cand aceasta nu are lapte suficient pentru a-si creste puii, se poate recurge la hranire cu inlocuitori de lapte.

Inlocuitor de lapte pentru puii de catel
Pentru a hrani puiul se folosesc tetine foarte mici (sau pipete care se preteaza mai bine, deoarece au dimensiuni mai apropiate de marime mamelonului catelei). In acest scop s-au dezvoltat niste retete care sa se apropie de formula laptelui de catea. Una din multitudinea de retete si cea mai recomandata este cea alcatuita de profesorii de la disciplina de nutritie si de la clinica de reproductie din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara care detine urmatoarea formula: 100 ml de lapte de vaca+ 100 ml smantana 12%+ un galbenus de ou. Puii se hranesc la aceasta varsta din 3 in 3 ore, in primele 2-3 saptamani de viata, iar dupa aceasta varsta ei pot incepe sa se hraneasca singuri din farfurie. Pana la doua-trei saptamani de viata, puiutii trebuie sa aiba pana la opt mese pe zi, iar dupa varsta de 2-3 saptamani numarul meselor dintr-o zi se reduce treptat.

Incepand cu varsta de patru saptamani si pana la doua luni, puiutii se afla in a doua perioada de crestere, perioada in care incepe sa creasca dentitia caduca (de lapte), si incep sa devina curiosi si interesati de hrana parintilor, incercand sa consume din hrana lor.

Din acest moment, pe langa hrana de baza (laptele), puiutilor li se pot introduce treptat in dieta zilnica urmatoarele tipuri de alimente: hrana uscata (bobitele din pet-shopuri), hrana umeda (conserve special destinate puiutilor), hrana gatita.

 

Sursa: Hranirea puilor de catel