
Cand a  ajuns cafeaua in Kenya in secolul XX, termina o calatorie pe care o  incepuse cu aproximativ treisprezece sute de ani in urma si care o  facuse sa inconjoare lumea. Kenya si Etiopia zilelor noastre sunt doua  tari importante producatoare de cafea care impart granita.        
                     Intr-adevar,  istoria lor este spusa mult in tandem si geografia e impartita. Oricat  de curios ar parea, chiar si cu astfel de lucruri in comun, cafeaua nu  face parte din trecutul Kenyei, desi este acum o parte importanta din  prezentul ei.  
 Un oras-port important in comertul cu cafea, Mombasa a fost la origine  colonizat de negustorii islamici si marinarii care s-au combinat cu  africanii care locuiau deja acolo. Pana la sfarsitul secolului 19,  Mombasa va servi ca punctul de sosire si plecare pentru toate bunurile  care veneau sau plecau de aici.  
 In 1896, britanicii au comandat construirea unei cai ferate intre  Mombasa si Lacul Victoria, din motive strategice; de-a lungul acestei  rute nu exista niciun comert. Cand calea ferata Uganda a fost terminata,  in 1901, britanicii, sperand sa-si recupereze investitia, i-au  incurajat pe colonistii albi sa puna bazele unor ferme de-a lungul  noului pamant accesibil. Doar atunci a venit cafeaua in Kenya.  Antreprenorii britanici au inceput sa are pamantul si sa planteze,  construindu-si casele si vietile pe acest tinut aspru dar frumos.  
 Se presupune ca la vremea aceea cafeaua a ajuns aici printr-o varietate  de surse. Oricum, pana la 1900, cafeaua crestea in mod serios, plantata  cu succes langa Nairobi, samanta fiind venita din Yemen. Se poate, de  asemenea, sa fi sosit din fermele din Brazilia sau din insula franceza  Bourbon sau din Blue Mountain - Jamaica. Plantata in mod considerabil de  catre colonistii hotarati si entuziasti, cafeaua a inflorit rapid in  solurile optime ale regiunii deluroase ce inconjoara muntele Kenya. 
 Cafeaua este principala recolta destinata vanzarii in regiunea Nyeri, in  inaltimile subalpine ale muntelui Kenya. Doua treimi din cultivatorii  de acolo sunt fermieri locali, ce detin cateva pogoane de pamant. Cand  vine vremea recoltei, sunt culese doar ciresele de cafea coapte, iar  barbatii si femeile muncesc alaturi. La sfarsitul zilei de cules,  muncitorii trebuie sa sorteze din munca lor de o zi. Fie ca se face cu  mainile sau cu o masina, sortarea cafelei are loc la fiecare pas al  productiei. In Kenya, ca in multe alte tari, o atentie constanta este  acordata acestui proces pentru a asigura un grad ridicat al cafelei. 
 Astazi agricultura este inca sufletul economiei din Kenya, cafeaua  reprezentand mai mult de 25% din veniturile de export ale acestei tari.  Intre timp, se dezvolta si se cultiva regiuni noi si sunt introduse  programe educationale active pentru a compara si imbunatati metodele de  cultivare si pentru a spori productia. Kenya creste doar boabe arabica  si, fiind o natiune bautoare de ceai, isi exporta aproape toata cafeaua.