
Masajul este un procedeu de actiune mecanica a terapeutului asupra tesuturilor corpului pacientului cu ajutorul mainilor sau unor aparate speciale.
Masajul profilactic reprezinta o metoda eficienta pentru prevenirea bolilor, prelungirea vietii si incetinirea proceselor de imbatranire.
Masajul se poate aplica intregului corp sau doar anumitor parti ale corpului, incluzand masajul facial (masajul cosmetic).
Masajul terapeutic reprezinta o metoda de tratament a diferitelor afectiuni.
Tipuri de masaj
Functie de modul in care se realizeaza, de scopul lui, tehnicile de masaj se pot imparti in mai multe categorii:
1. masaj clasic
2. masaj reflexogen
3. masaj neuromuscular
4. shiatsu
5. acupresura
6. masaj polar
7. masaj sportiv
8. masaj sexual
9. Chi Nei Tsang etc.
Efectele fiziologice ale masajului
Efectul terapeutic al masajului este definit de Hipocrat, parintele medicinei, printr-o afirmatie foarte concisa:”vis medicatrix naturae”, adica forta vitala, fortele naturale de recuperare ale organismului.
Terapia prin masaj promoveaza sanatatea sustinand propriile procese ale organismului si actioneaza benefic asupra corpului in intregime.
Masajul imbunatateste circulatia singelui si limfei. Pentru ca intregul corp sa fie sanatos, toate celulele sale trebuie sa fie sanatoase. Celulele individuale ale corpului depind de o alimentare din abundenta cu sange si cu limfa, deoarece aceste fluide aduc nutrienti si oxigen si indeparteaza deseurile si toxinele. Astfel, este usor de inteles importanta bunei circulatii pentru sanatate si efectul benefic al masajului pentru intreg corpul.
Beneficiile masajului
Masajul determina modificari in structura sangelui, imbogatindu-l cu oxigen cu 10-15 la suta mai mult.Masajul poate ajuta detensionarea muschilor contractati si ii poate stimula pe cei slabiti, flasci. Acest echilibru muscular poate ajuta postura si promova eficienta in miscari. Masajul nu mareste in mod direct forta musculara, dar fortifica muschii si imbunatateste conditia fizica generala. De asemenea, masajul intinde usor muschii si tesuturile, sustinand mentinerea elasticitatii lor.
Masajul mareste secretiile si excretiile corpului. S-a demonstrat ca masajul mareste producerea sucurilor gastrice, salivei si urinei. De asemenea, are loc o excretie marita de nitrogen, fosfor anorganic si clorura de sodium (sare), ceea ce mareste rata metabolica (utilizarea materialului absorbit de catre celulele corpului).
Masajul echilibreaza sistemul nervos, calmandu-l sau stimulandu-l, in functie de ce efect are nevoie individul in acel moment.
Masajul imbunatateste starea pielii. Masajul actioneaza in mod direct asupra functiei glandelor sebacee (uleioase) si glandelor sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si sanatoasa
O piele dura, lipsita de elasticitate, poate deveni moale si supla.
Poate ca nu stiati, insa masajul influenteaza si actvitatea organelor interne.
Prin stimularea directa sau indirecta a nervilor care alimenteaza organele interne, vasele de sange ale acestor organe se dilata si permit o alimentare marita cu sange.
Beneficiile terapiei prin masaj
Cunoasterea efectelor fiziologice ale masajului face posibila o mai buna intelegere a beneficiilor asupra sanatatii si starii de bine a corpului.
Ceea ce se produce in timpul unui masaj sub miinile terapeutului are o importanta profunda pentru cei interesati de sanatate, de armonia propriului corp.
Masajul poate ajuta in orice sport sau forma de exercitiu, in orice dieta de slabire sau cura de detoxifiere.
Masajul in antichitate si masajul modern
Popoarele antice mediteraneene cunoasteau aceste lucruri. Dupa imbaiere si exercitii, ei includeau si un masaj corporal complet.
Anticii au inteles ca educatia implica dezvoltarea mintii si corpului in egala masura.
Interesul publicului modern pentru conditia fizica, sanatatea holistica, starea de bine si potentialul uman reprezinta o incercare de a readuce la viata o filozofie onorata vreme indelungata.
Foarte interesant este modul in care vasele de sange devin mai complexe pentru a face fata cerintelor marite de oxigen ale corpului, pentru a furniza mai multi nutrienti, pentru a permite o eliminare mai buna a toxinelor.
In timp ce muschii se formeaza, ei nu reusesc sa obtina suficient oxigen si nutrienti.
Masajul poate fi folosit si astazi intocmai precum era folosit si de greci si romani: pentru a mari rezistenta, a controla oboseala si a se simti mai bine, ca parte integranta dintr-un program de sanatate.
Masajul actioneaza pentru a dispersa efectele secundare ale actiunii muschilor, efecte ce irita muschii si terminatiile nervoase.
De asemenea, masajul ajuta refacerea in cazurile de ranire a tesuturilor moi, precum intinderile si sucirile. Acest lucru este posibil intrucat cresterea si repararea tesutului sunt accelerate printr-o circulatie eficienta in zonele afectate si stimularea adecvata a tesuturilor in curs de vindecare.
Multe raniri ale tesuturilor moi nu sunt intr-atit de serioase incit sa determine o vizita la medic, dar totusi pot cauza disconfort si disabilitate.
Masajul terapeutic
Masajul terapeutic poate ajuta la grabirea si imbunatatirea refacerii si reducerea disconfortului.
In acest mod, masajul ajuta, fiind asemenea unei punti intre neglijenta obisnuita din care rezulta in raniri usoare si o interventie medicala majora.
O constientizare marita a nevoii de sanatate aduce cu sine si o constientizare a nutritiei.
Dieta cea mai atent planificata este partial ineficienta daca vasele de sange nu sunt suficient dezvoltate si deschise astfel incit nutritia sa poata ajunge la celule.
Masajul poate ajuta si acest proces prin imbunatatirea circulatiei.
Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii.
Stresul determina eliberarea de hormoni care creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei.
Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste.
Aproape toate procesele corporale degenereaza in aceste conditii. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres. Terapia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta in multe boli, contracarand toate aceste efecte.
Masajul are un efect psihologic clar.
De asemenea, detensionarea musculara poate conduce la eliberarea de emotii reprimate.
Durerile de cap, insomnia, tulburarile digetive inclusiv constipatia, artrita, astmul, sinuzita, precum si dureri minore sunt numai cateva din problemele care se amelioreaza in urma terapiei prin masaj.
Terapia prin masaj este o forma de terapie fara medicamente.