Sunteti in categorie: Sarcina

Bagajul pentru maternitate

Bagajul pentru maternitate
Ai ajuns si aici. Burtica e mare, bebe e nerabdator sa vina pe lume, ai emotii pentru ca nu stii cand si cum va fi. Pentru ca evenimentele sa nu te surprinda este bine sa iti pregatesti bagajul pentru maternitate cat inca mai poti alerga prin oras, astfel ca incepand cu luna a 7-a, geanta sa te astepte langa usa. E bine ca partenerul tau sau persoana cu care locuiesti sa stie de unde sa o ia in caz de nevoie!

Bagajul pentru maternitate contine lucruri atat pentru tine, cat si pentru bebeul tau: nu trebuie sa fie mare cat un dulap, ci sa contina strictul necesar si sa fie usor de manevrat. Primul lucru pe care trebuie sa il ai este o geanta de voiaj, pe cat posibil cu cat mai multe compartimente. Acest lucru este foarte util, pentru ca ai nevoie sa te descurci in timp scurt si fara efort in a-ti gasi lucrurile: vei fi indeajuns de slabita ca sa te apuci sa intorci bagajul pe dos ca sa-ti gasesti pieptanul…

Asadar, intr-o prima etapa, ar fi util sa mergi sa te familiarizezi cu maternitatea. O vizita in prealabil si o discutie cu medicul care te va asista la nastere si cu asistentele te pot orienta asupra zestrei de nastere. Asta, pentru ca exista particularitati legate de practica si experienta medicului obstetrician si a clinicii respective. E bine si pentru psihicul viitoarei mamici sa se obisnuiasca cu locul in care va naste, deoarece acest lucru ii va diminua temerile si ii va creste increderea ca totul se va termina cu bine.

In bagajul tau, draga mamica, se vor afla doua categorii de lucruri: lucruri care se vad si lucruri care nu se vad, materiale si spirituale. Daca vei avea la tine doar camasi de noapte si hainute de bebe, bagajul tau va fi foarte sarac. Daca iti vei lua la tine cunostintele despre nastere si credinta ca totul va fi bine, nasterea va merge mult mai bine, tu vei fi mai sigura pe tine si te vei reface mai repede. Este bine cunoscut ca optimismul este cel mai bun medicament, iar cunostintele despre nastere inlatura panica si teama de necunoscut. Nu le uita deci acasa…

Trusoul tau trebuie sa contina in primul rand tinuta de spital; cele mai nimerite sunt camasile de noapte descheiate in fata, astfel incat sa permita alaptarea. Iti recomand sa ai cel putin doua, una pe care o vei folosi la nastere si alta pentru primele zile. Ai nevoie de cel putin 5 perechi de chiloti lati: fie ca vei naste natural si vei avea taietura de la epiziotomie, fie ca vei face cezariana, chilotii nu trebuie sa incomodeze operatia si sa nu jeneze pansamentul. Sutienul pentru dupa nastere este foarte util deoarece sanii trebuie sustinuti in acea perioada datorita cresterii in volum - lipsa lui poate duce la aparitia sau accentuarea vergeturilor de pe sani. Exista sutiene speciale pentru alaptare, a caror cupa se detaseaza printr-o singura miscare - iti recomand sa le cauti din vreme si sa iti cumperi unul cu dimensiuni ceva mai mari decat porti la momentul actual, dupa nastere avand loc cresterea in volum a glandelor mamare prin procesul de galactogeneza - producere a laptelui.

Echipamentul este completat de halatul de camera, papucii, sosetele, prosoape - sa ai un prosop special pentru sani, pe care sa nu il folosesti la altceva, deoarece sanii necesita ingrijiri speciale in acesta perioada, ei trebuiesc spalati inainte si dupa fiecare alaptare, adica de doua ori la trei ore. Tot pentru sani este bine sa iti cumperi o pompa de san, care te va ajuta sa te mulgi si sa iti golesti sanul dupa fiecare alaptare, pentru a preveni aparitia "furiei laptelui", adica a mastitei si va stimula producerea de lapte. Pentru inceput, cu pompa de san iti poti dezobstrua canalele galactofore, in cazul in care acestea sunt infundate. Eficiente, ieftine si usor de folosit sunt pompele tip seringa, care permit, prin adaptarea unei tetine la recipient, hranirea bebelusului direct din pompa, scazand riscul contaminarii microbiene prin turnarea laptelui in alt vas. Pompa iti va folosi si acasa, permitandu-ti sa te "dezlipesti" de bebe mai mult de 3 ore, lasandu-i lapte muls in biberon.

In sfarsit, tot pentru sani iti mai poti cumpara o crema speciala pentru mameloane - Garmastan este denumirea ei comerciala - care protejeaza mamelonul de eroziuni, care nu este nociva puiutului tau, recomandandu-se folosirea ei inainte si dupa fiecare alaptat. Desi eficienta lor nu este clar dovedita, poti folosi creme pentru vergeturile care apar pe sani - nu te ingrijora insa, desi la inceput sunt rosii violacee, in timp ele devin albe sidefii si scad in dimensiuni, abia remarcandu-se pe sani.

Tampoanele absorbante pentru sani sunt foarte utile si te scutesc de momentul neplacut al patarii hainelor - se gasesc in farmacii si magazinele de specialitate.

Vata si tampoanele iti vor fi de folos in primele zile dupa nastere cand vei elimina secretii sangvinolente, numite lohii.

Nu uita sa-ti iei pasta si periuta de dinti, pieptanul, trusa de machiaj, ochelarii - daca porti - ceva de citit, precum si hartii protectoare de unica folosinta pentru colacul de toaleta - se gasesc in magazine si sunt o inventie de apreciat cand esti atat de slabita.

Pentru bebe, este bine sa iti pregatesti doua pieptarase - hainutele pentru partea de sus - cu caciulite de interior, doua costume tip cosmonaut, sosetele si manusi, scutece de unica folosinta, servetele umede, o paturica, un prosopel, comprese sterile pentru sters ochisorii - se sterg cu putina apa distilata sau apa fiarta si racita, o crema pentru iritatii fesiere - atentie, nu se mai foloseste pudra de talc! Daca va fi cazul, ia-ti si doua biberoane cu tetine de silicon adaptate varstei - este scris pe eticheta pentru 0-3 luni, anticolici, adica cu o forma speciala ce nu permite inghitirea aerului de catre nou-nascut.

Pentru plecat acasa, pentru bebe iti trebuie un port bebe sau un costumas pentru exterior mai gros, caciulita de exterior, botosei. Cat despre tine, draga mami, nu uita ca ai nevoie si tu de haine si pantofi, nu de alta, dar nu ai fi prima mamica ce pleaca din maternitate in papuci!

 

Sursa: Bagajul pentru maternitate