
Minunea s-a petrecut: bebe a venit pe lume, este sanatos, mananca si doarme, spre nerabdarea tuturor, care vor sa vada in el ochii bunicului, zambetul mamei si inteligenta lui taica-sau, desigur. El insa continua sa manace si sa doarma, impasibil la toata agitatia starnita de ochii lui albastri, incapatanandu-se sa dovedeasca ca e istet si poate strange in mana degetul urias ce i se intinde, umpland scutece si regurgitand pe costumul cel bun al unui unchi neprevazator. Tot universul se invarte in jurul micului pui de om si uneori se invarte si camera cu tine, draga mamica, caci si pentru tine lucrurile s-au precipitat dincolo de orice previziune. Daca simti ca ai vrea sa dispari intr-o falie temporara si sa te intorci dupa un an, afla ca n-ai face nici o scofala : distractia de atunci e de cateva ori mai mare ! Solutia este doar una. Asadar sa exersam…
Ai nevoie de un ajutor. In primele zile, chiar pana la doua saptamani dupa nastere, ai nevoie de cineva care sa te ajute in gospodarie – adica sa-ti faca o supa, un compot, sa te mangaie pe frunte si sa-ti spuna ca poti sa faci fata situatiei. E de preferat ca personajul sa fie tatal - activ implicat, mai putin nauc decat tine, care esti doar epuizata- mama personala sau o bona, dupa caz. Varianta cu soacra s-ar putea mai mult sa te streseze, desi exista si exceptii, dar ideea este una : i-ati un ajutor cu care sa te simti confortabil, care sa-ti asigure un climat de liniste si incredere si care sa te lase pe tine sa te ocupi de copil si sa-ti preia atributiunile casei. Nu lasa sa se intample pe dos!
Odihneste-te! Adica dormi ori de cate ori doarme bebe, sau macar stai intinsa in pat cel putin 3-4 ore pe zi. Este esential pentru tine sa-ti refaci fortele, chiar daca nu ti se pare ca ai avea nevoie. In plus, in timpul somnului se secreta hormonii ce mentin secretia lactata, asa ca daca nu te odihnesti, nu ai lapte !
Bea cel putin 2 l de apa pe zi, chiar si mai mult. Dupa nastere exista un grad de hipovolemie, datorita pierderilor de lichide, iar pentru a produce laptele, organismul matern trebuie sa fie bine hidratat. De altfel, senzatia de sete este cea care da semnalul nevoii de lichide – asculta-ti organismul ! Nu exagera cu consumul de lapte de vaca – nu mai mult de 500 ml pe zi, caci altfel lactoglobulinele din laptele de vaca vor trece in laptele de la san si vor da colici micutului. Pentru a evita colicile bebelusului, daca alaptezi, poti bea chiar tu ceai de colici.
Atentie la ce si cat mananci ! Sigur ca nu trebuie sa tii cura de slabire, disperata ca nu-ti vei mai atinge formele dinainte de nastere, dar nici nu trebuie sa mananci cat sapte. Calea de mijloc inseamna o alimentatie echilibrata, cu 500 kcal in plus fata de normal, cu multe lichide, fructe si legume. In perioada de alaptare se pot folosi aceleasi vitamine din perioada de gravidie, pentru a preveni aparitia demineralizarii,a hipovitaminozelor, in cazul in care nu este necesara o suplimentare expresa, ca aceea cu fier de dupa marile sangerari.
Combate constipatia ! O alimentatie bogata in fibre vegetale, lichide, supe, ciorbe, o buna ingrijire a plagii perineale sunt esentiale pentru a combate constipatia si consecintele ei neplacute, hemoroizii.
Fa miscare ! Peretele abdominal se va reface cel mai bine fara un brau, asa ca solutia sunt exercitiile usoare de intarire a musculaturii abdominale. De altfel, cele mai bune exercitii sunt plimbatul cu bebe in brate, schimbatul lui etc…
Mulge-te intre mese, mai ales la inceput, cand bebe mananca putin, pentru a stimula secretia lactata si pentru a preveni aparitia febrei laptelui. Daca nu o vei face, s-ar putea ca durerea sa nu-ti dea voie sa te odihnesti. Mai bine 10 minute pe zi sa te mulgi, decat ore intregi sa te tratezi.
Sper ca sfaturile mele sa-ti fie de folos si ca nu te-ai speriat. La urma urmei, ce e mai frumos decat sa-ti tii puiul in brate ?