Sunteti in categorie: Gastronomie

Vinete Szechuan

vinete szechuan, retete chinezesti, retete speciale, retete asiatice, vinete cu gust de peste, vinete sichuan, vinete sisuan, vinete sichuan, Vinete cu piper Sechuan
De fiecare data cand vine weekend-ul, desi imi place sa gatesc, abia rezist tentatiei de a iesi la un restaurant chinezesc. Imi place foarte mult sa ma duc intr-un restaurant cu specific chinezesc, cu muzica traditionala si arome patrunzatoare si sa incerc intotdeauna ceva nou.
Insa sigur ca nu este nevoie - si nici indicat - sa mergem mereu la restaurant ori de cate ori avem pofta de ceva cu un anume specific. E suficient sa stii sa achizitionezi ingredientele potrivite si sa stii sa le combini! Tocmai de aceea, m-am gandit sa va prezint azi o reteta chinezeasca: Vinete Szechuan (sau vinete Sichuan).
Aceasta mancare putin iute, Vinete Szechuan,  mai este cunoscuta si ca Vinete cu aroma de peste datorita faptului ca legumele sunt pregatite cu acelasi amestec de condimente cu care se prepara pestele. Se mai numesc si Vinete chinezesti cu usturoi si mancarea se serveste fierbinte, cu garnitura de orez sau taitei.

Vinete Szechuan: Ingrediente
* 2 vinete mici
* 1 lingurita sare
* 3 ardei iuti uscati
* 4 catei mici de usturoi, taiati marunt
* 4 cepe verzi, taiate in bucati de 2 cm - separa partea alba de cea verde
* 1 lingura vin demisec
* 1 lingura sos de soia brun
* 1 lingurita zahar
* 1/4 lingura de piper macinat
* 1 lingura de otet din orez chinezesc
* 1 lingurita ulei de susan
* o bucata de radacina proaspata de ghimbir de 1.5 cm, maruntita
* ulei (de arahide, daca gasesti) pentru prajit

Vinete Szechuan: Cum se fac
1. Curata vinetele de codite si taie in fasii de cate 4 cm latime si 7 cm lungime (aproximativ). Pune feliile astfel rezultate intr-o strecuratoare si presara sare. Lasa-le sa stea 30 de minute, apoi clateste bine sub jet de apa rece. Usuca feliile apoi cu servetele de hartie.
2.Intre timp, inmoaie ardeii iuti in apa calda pentru 15 minute, scurge si taie fiecare ardei in 4 bucati. Atentie, arunca semintele, sunt foarte iuti!
3. umple un wok pe jumatate cu ulei si incinge. Prajeste vinetele pana cand se rumenesc. Scurge pe servetele de hartie. Apoi, in acelasi wok, dar cu mai putin ulei, prajeste usturoiul, ghimbirul si partea alba de la ceapa verde.
4. Soteaza pentru 30 de secunde, adauga vinetele si amesteca. Apoi adauga vinul, sosul de soia, zaharul, piperul macinat si otetul. Dupa 1-2 minute, presara cu seminte de susan si cozile taiate de la ceapa verde si serveste imediat. Pofta buna!

 

Sursa: Vinete Szechuan