
Galuste cu prune - un desert drag in toata Europa, din Italia pana in Ungaria, din Serbia si Romania pana in Germania si Austria, reteta de galuste cu prune a incantat copilariile a milioane de oameni. Aluatul matasos, dulceag, similar cu gnocchi din cartofi facuti de italieni, formează o minge moale in jurul prunelor dulci si parfumate. Finisare? Un amestec de unt de pesmet, nuci tocate, zahar si scortisoara.
Galustele cu prune sunt mancate si ca antreu, garnitura sau..desert. Fiecare familie are gusturi diferite, dar galustele cu prune sunt aceleasi peste tot. Amintiri placute despre cum isi ajutau mamele sau bunicile sa faca reteta de galuste cu prune au mai toate femeile. In unele familii chiar se fac cantitati mari de galuste cu prune in aceasta perioada si apoi sunt puse la congelat pentru iarna. Galustele cu prune sunt preferate si de copii, si de adulti, si toti asteapta cu nerabdare o portie sanatoasa si delicioasa de galuste cu prune atunci cand se fac intr-o casa.
Prunele dulci si intunecate sunt infasurate intr-un aluat de cartofi, sunt fierte si apoi trase in pesmet, prajite sau stropite cu unt fierbinte si inmiresmate cu scortisoara. Bunica mea stia reteta de la italianca in varsta si imi facea aceste galuste delicioase ca desert in fiecare toamna. Iarna inlocuia prunele cu magiun si meru o intrebam "Cand mai facem gnochi, mamaie?" Galustele cu prune vor ceva timp, dar credeti-ma ca merita efortul!
Asa ca hai sa povestim reteta de galuste cu prune!
Galuste cu prune: Ingrediente
- 1 kg de cartofi fierti in coaja,
- 250 g faina
- 1 ou
- 125 grame de unt
- putina sare
- 250 g de pesmet
- 100 grame de zahar
- 1 lingura de scortisoara
- prune
Galuste cu prune: Cum se fac
Cartofii curatati si inca fierbinti se fac piure. Cand s-au racit, se adauga o lingura rasa de unt topit, oul, faina si sarea. Se framanta bine, ca sa iasa o coca elastica si matasoasa.
Pe masa bine tapetata cu faina se intinde coca pentru galustele cu prune intr-o foaie de 1 cm grosime care se taie patrate cu latura de 7-8 cm.
Prunele bistrite se rup in doua si in fiecare jumatate se adauga putin zahar si putina scortisoara.
Intr-un castron amestecam cca 250 grame de pesmet cu o lingura de scortisoara macinata si 100 de grame de zahar.
Se ia cate o jumatate de pruna se pune intr-un patrat se face galusca. Cand sunt gata toate se punem la fiert in apa clocotita. Se fierb pana se ridica la suprafata. Acesta este semnul ca galustele cu prune sunt gata Cu o spumiera se scot, se scurg, se tavalesc peste pesmet si apoi se aseaza pe un platou. Untul se infierbanta si se toarna cat mai uniform peste galuste. Daca mai dorim, mai presaram deasupra inca putin zahar amestecat cu scortisoara. Pofta buna!
Nota: Galustele se pot face iarna si cu magiun in loc de prune proaspete. Ca nota sarbatoreasca, se adauga in mijloc si un miez de nuca prajit. Absolut delicioase!