Sunteti in categorie: Gastronomie

Ketchup de casa

Ketchup  de casa, cum se face Ketchupul  de casa, reteta de Ketchup  de casa, retete de Ketchup, reteta de Ketchup montignac, reteta de ketchup dukan, retete Ketchup pentru diabetici, Ketchup low-carb
Ketchupul a inceput sa fie folosit si la noi pe scara larga. Daca nu ar fi cerere, nici nu ar exista atatea marci in magazine! Am inceput sa mancam si noi ketchup, unii il pun pana si in omleta. Copiii il adora cu o portie de cartofi prajiti sau cu pizza. Dar cum ar fi sa iti faci singura ketchup acasa? Poti sa il faci dupa gustul tau si in mod sigur nu va contine aditivi alimentari, asa ca este mai sigur si mai sanatos pentru copii. In plus, daca tii, de exemplu, o dieta fara sare, pur si simplu nu pui sare! Daca tii o dieta low-carb, Montignac sau Dukan, nu pui zahar! Daca esti diabetic, poti adauga indulcitori care nu iti modifica glicemia! Daca iti place sa mananci picant sau chiar iute, adaugi mai multi fulgi de ardei iute si il faci fix pe gustul tau! Sa faci ketchup pentru familia ta este o experienta de care copiii tai isi vor aminti peste ani. Si, pana la urma, nici un ketchup facut industrial nu se poate compara cu ketchupul facut in casa! In mijlocul iernii, cand il vei folosi la vreo masa, ai sa simti pe cerul gurii gustul de rosie proaspat culeasa, nu de amidon, arome artificiale si conservanti! Decim ce spui, incerci? Nu ai cum sa dai gres!

Reteta de ketchup  de casa: Ingrediente
- 3 linguri de seminte de telina
- 1 cana cu ceapa cat mai fin tocata
- 1 lingura de sare sau sare cu mai putin sodiu (optional)
- 10 catei de usturoi, curatati si pisati bine
- 1 lingurita de piper alb, rasnit
- 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
- 100 grame de zahar (alb ori brun. Diabeticii pot inlocui zaharul cu Stevia, Splenda, sirop de agave- dupa gust)
- 200 ml de otet de 9 grade . 
- 3 kg de rosii coapte, sanatoase (preferabil de curte sau de ferma, nu de supermarket)
Variatii:
- poti adauga 1/2 lingurita de faina de boabe de mustar
- poti  adauga 1/4 lingurita de scortisoara macinata

Cum se face reteta de ketchup de casa

Spala si usuca rosiile. Curata-le de codite si da-le prin masina de facut suc. Daca nu ai masina de facut suc de rosii, va trebui sa le oparesti, sa le cureti de pielite, sa le tai si sa le cureti de seminte si apoi sa le dai prin sita sau prin blender.
Sucul de rosii obtinut se fierbe bine, impreuna cu celelalte ingrediente,la foc mic, amestecand cu o lingura de lemn tot timpul pentru a nu se lipi, pana ajunge la consistenta unui sos bine legat, dar care sa fie indeajuns de lichid incat sa curga un pic.
Se lasa sa se racoreasca putin si se pune in sticle sau borcane mai mici, spalate, oparite si uscate dinainte. Se inchid recipientele si se fierb apoi la bain-marie, la foc mic, pentru 2 ore. Se lasa sa se raceasca de tot in oala in care au fiert. Dupa ce sticlele si borcanele cu ketchup de casa s-au racit bine, se depoziteaza apoi la loc racoros si intunecat.

 

Sursa: Ketchup de casa