
O alta metoda de a conserva rosii pentru iarna este sa pui rosii natur la borcan. Sunt foarte bune, nu au aditivi si conservanti si, hei, sunt un bun motiv de a fi mandra de cat de gospodina esti! Rosiile conservate astfel sunt delicioase penru supe, ciorbe, borsuri, dar si pentru tocanite si sosuri pentru paste sau orez. Iata ce usor poti face reteta de rosii natur la borcan!
Reteta de rosii natur la borcan: Ingrediente- rosii (preferabil soiul Roma, rosiile prunisoara, ovale)
- sare
- ulei de floarea-soarelui sau de masline
Cum se fac rosiile natur la borcanSpala rosiile si cu ajutorul unui cutit foarte ascutit, fa-le o cruce in partea opusa coditei. Pune o oala mare cu apa la fiert. Cand apa clocoteste, scufunda rosiile in apa clocotita. Nu pune toate rosiile odata, ci cateva, pe rand. Dupa circa 1 minut, scoate rosiile intr-un castron. Repeta operatiunea pana termini toate rosiile. Cand ai terminat, arunca apa. Ia fiecare rosie in parte si curat-o de coaja si cu un cutit ascutit, scoate partea lemnoasa. Pe masura ce le cureti de pielita, pune-le intr-o sita mare, pe un castron, sa se scurga. Cand le-ai terminat de curatat, incepe sa le pui in borcanele spalate si sterilizate in cuptor. Pe masura ce le pui, foloseste-te de o limgura ca sa elimini aerul ramas intre rosii. Cand ai teminat, pune sucul ramas in castronul pe care ai avut sita cu rosii la fiert cu sare: cam 1/2 lingurita de sare pentru fiecare borcan de 400 de grame. Dupa ce a dat de cateva ori in clocot, toarna sucul in mod egal in toate borcanele. Adauga cate o lingurita de ulei in fiecare borcan. Inchide borcanele cu capac cu filet. Ia o oala sau cratota mare si tapeaz-o cu hartii umezite (ziare, pliante, cograje de oua ramase, bucati de carton). Pune borcanele in cratita si adauga apa rece. Pune oala pe foc si lasa rosiile natur sa se fiarba la bain-marie pe indelete cicrca 5-6 ore. Opreste apoi focul si lasa-le sa se raceasca in oala. A doua zi, cand sunt la temperatura camerei, scoate-le si verifica-le. Daca ai vreun borcan care nu si-a tras capacul si acesta este bombat in sus, pune-l in frigider si consuma-l in urmatoarea saptamana la mancare. Nu incerca sa il fierbi din nou. Depoziteaza restul borcanelor cu rosii natur in camara sau intr-un loc racoros si si intunecat.