
Crinii de apartament de tipul Amaryllis sau Hippeastrum infloresc primavara devreme (februarie - martie) si au flori mari, in forma de cupa larga deschisa, grupate cate 2-5, terminal, pe o tulpina florala carnoasa. Florile pot fi colorate in rosu, alb, roz, violet, unicolore sau bicolore.
Pentru a inflori, crinul de apartament trebuie trecut printr-o perioada de repaus (2-3 luni), cand isi pierde frunzele (in perioada de sfarsit de toamna si inceput de iarna). In repaus, se opreste udatul (treptat, pana nu se mai uda deloc) si se mentin plantele in incaperi racoroase (10-12°C), mai uscate. Daca nu se poate realiza un repaus in modul amintit mai sus si frunzele raman in vegetatie, toamna ele pot fi rupte sau taiate.
La sfarsitul repausului, in februarie, bulbii trebuie replantati, mutati intr-o incapere mai calda (17-20°C) si se reia udatul. Pamantul folosit trebuie sa fie foarte hranitor si permeabil. Se poate folosi un pamant de gradina amestecat cu mranita (sau cu pamant de frunze in proportie de 1:3) si putin nisip sau orice pamant de flori mai "gras". La plantare, bulbul se ingroapa numai jumatate in pamant.
Reluarea udatului se face, ca si reducerea lui, treptat. Daca in repaus bulbul a ramas in pamant in ghiveci, iar pamantul nu e de calitate prea slaba, se reia udatul, se afaneaza solul si i se administreaza ingrasaminte pentru inflorire (must de balegar de vaca diluat 1:8) sau solutii nutritive cu microelemente pentru plante cu flori, la interval de 2 saptamani, in perioada primavara-vara. Pe langa repaus si hrana din sol, crinul are nevoie, pentru a inflori, si de multa lumina. Ghivecele se tin la fereastra.
Udatul se face cu moderatie si constant. Excesul de apa in sol produce putrezirea bulbului.
De asemenea, solul prea compact, lutos e nepotrivit, deoarece retine apa si sufoca radacinile.
Bulbii obtinuti langa bulbul-mama (puii) trebuie separati dupa cel mult 3-4 ani, intrucat consuma din hrana bulbului-mama. In primii 2-4 ani, bulbii "pui" se mentin permanent in vegetatie pentru a acumula suficienta hrana necesara infloririi.