Sunteti in categorie: Sanatate

Cum sa te protejezi de guturai

Cum sa te protejezi de guturai
Auzi deseori, ca o explicatie (pe care se simt multi datori sa o dea) ca te-ai imbolnavit a nu stiu cata oara iarna asta pentru ca ai imunitatea scazuta. E un fel de palarie noua, pe care, cand ne-o punem, devenim brusc mai destepti, explicandu-ne, nu-i asa, de ce ne imbolnavim: da vina pe imunitate!

Imunitatea, in speta capacitatea organismului de a face fata agresiunilor din mediul intern sau extern recunoscand structurile organismului de cele straine depinde de starea de nutritie a organismului, de odihna, de stresul la care suntem supusi sau de afectiunile preexistente. Si atunci, inceput de toamna si la sfarsit de iarna, cand organismul nu s-a adaptat inca vremii mai reci, dupa un regim sarac in vitamine, stresati sa ne reintram in ritm dupa sarbatori, cum sa fim altfel decat cu garda jos in fata avalanselor de viroze, guturaiuri, gripe sau banale raceli?

Cum sa te protejezi de guturai
Solutia? Simplu! Cu totii iti spun sa mananci lamai si portocale, sa bei ceai verde sau sa iei echinaceea. Si totusi sunt situatii mai serioase cand numai lamaile sunt ineficiente. Nu trebuie uitat ca scaderea imunitatii organismului este responsabila nu doar de virozele respiratorii, dar si de reaparitia infectiilor genitale, reactivarea unei tuberculoze sau exacerbarea crizelor de astm bronsic, ca sa nu mai pomenim de debutul unor boli precum cele autoimune sau malignitati. Sigur ca pentru a preveni afectiuni precum ultimele mentionate, singura solutie este un mod de viata sanatos. Dar pentru herpesuri recidivate, pentru viroze respiratorii sau amigdalite care-ti tin gatul in piuneze, medicina clasica are si ea solutiile ei.

Inosine pranobex
Este un medicament cu efecte imunostimulatoare si antivirale. Este folosit la fel de bine in infectiile necomplicate, pentru a scadea durata afectiunii, ca si in formele grave, complicate, pentru a ajuta organismul in lupta cu boala. Este folosit in infectiile cu virus herpetic tip I, herpesul labial, situat la extremitatea cefalica, dar si in herpesul tip II, genital, ca si in herpes zoster, in varicela, mononucleoza infectioasa, vegetatii veneriene, rujeola, rubeola, hepatite virale acute B, C, angina herpetica, infectii cu virusuri gripale sau paragripale.
Poate fi folosit si de catre adulti, la fel de bine ca si de copii. Doza este 50mg/kg corp, fara a depasi 4g/zi, in 3-4 prize. Pentru adulti, ca o medie, se dau 6 tablete pe zi in infectiile moderate si 8 tablete pe zi in cele severe, in 3 prize. Tratamentul dureaza in medie 5 zile, doar in formele severe se poate creste la 9 zile.

Vaccinuri bacteriene
Sunt destule oferte pe piata si totusi multi dintre noi ramanem fideli celebrului Polidin. Produse de firme mai mult sau mai putin celebre, vaccinurile bacteriene contin fragmente din germeni implicati frecvent in infectii ale cailor respiratorii sau urinare, inactivati, obligand organismul sa produca anticorpii necesari eliminarii adevaratilor agenti microbieni: stafilococi, streptococi, pneumococi si alti ciudati cu nume traznite si efecte mai mult sau mai putin serioase pe plamanul tau. Iata cateva astfel de exemple: Bronhovaxom, I.R.S.19, Imunostimulent SRE Corynebacterium parvum, Lantigen, Luivac, Orostim, Polidin, Ribomunyl. Unele sunt mai frecvent folosite la copii, "campionii" amigdalitelor, altele la adultii cu patologie respiratorie asociata, pentru care o infectie de cai aeriene ar fi "cireasa de pe tort", ca sa nu zicem bomboana...

Cert este ca s-a intamplat ca tu, om serios si fara probleme de sanatate demne de remarcat, sa racesti de 5 ori intr-o perioada scurta de timp. Sigur ca e semn de scadere a imunitatii, dar si al unui calcai al lui Ahile: ai capatat o sensibilitate a aparatului respirator, pe care trebuie sa-l protejezi in mod aparte. Medicul iti va recomanda astfel vaccinurile bacteriene, care vor stimula imunitatea generala, dar si pe cea specifica pentru germenii pe care ii au in compozitie. Majoritatea acestor vaccinuri au cale de administrare orala si se folosesc 10 zile pe luna, 3 luni la rand, de obicei in perioada de iarna. Ele nu sunt specifice pentru gripa, spre exemplu, dar sunt o masura de precatie in plus pe care poti sa o iei, pentru ca un eventual val epidemic sa nu te surprinda cu un "scut spart" al aparatului respirator.

Medicamentele de mai sus se administreaza numai la indicatia medicului, automedicatia fiind la fel de periculoasa ca si lipsa de tratament!

 

Sursa: Cum sa te protejezi de guturai