
Tii o dieta low-carb si nu slabesti. Dar alimentatia ta este bazata pe multe produse semipreparate din comert. Vezi mai jos de ce slabesti prea incet sau chiar deloc!
Daca urmezi dieta Montignac, o dieta low-carb sau pur si simplu vrei sa elimini cat mai multe glucide din meniul tau pentru a nu te ingrasa, stii foarte bine ca trebuie sa eviti zaharul, faina si amidonul, dar si toate alimentele care contin aceste substante (cum ar fi painea, orezul, pastele, bomboanele, prajiturile, inghetata, chipsurile, etc). Eviti chiar si produsele naturale care contin zaharuri si multi carbohidrati ca sucurile de fructe, cartofii, porumbul ori fasolea si mazarea. Dar exista surse de carbohidrati mai putin evidente in alimente naturale si in mod sigur si mai multe in cele prelucrate industrial. De fapt, tu poti crede ca mananci low-carb insa sa nu fie deloc asa.
Unde se ascund carbohidratiiDin pacate, cele mai multe dintre mezeluri, carnati, sunca, snitele, bacon si diversele sosuri folosite la fripturi (produse industriale sau procurate din comert) contin zahar, amidon, faina si grasimi nesaturate. Daca tii o dieta de slabire bazata pe un consum cat mai mic de carbohidrati, sa manaci asemenea produse este, practic, un act de aubo-sabotare a eforturilor depuse.
Unele produse din cele enumerate mai sus au un continut mic de carbohidrati, 1 g sau chiar mai putin intr-o portie, dar altele au nivel mult. mult mai ridicat. Deci, cand tii o dieta de slabire trebuie sa fii foarte atenta la ingredientele inscrise pe etichetele produselor, chiar si la acelea despre care se spune ca au un "continut scazut de grasimi" sau sunt "light", pentru ca ele pot contine multe grame de carbohidrati (carnatii, sosurile, toba, smantana, etc). De ce? Pentru ca in compozitia lor, de cele mai multe ori se adauga amidon. Acelasi lucru se intampla la conservele de peste in sos tomat (nu cele natur sau in ulei), iar unele fructe de mare sunt foarte bogate in carbohidrati chiar in stare naturala.
Continutul de carbohidrati ai diferitelor alimente- ficat si rinichi: 1,1 g carbohidrati
- friptura de vaca: 8,9 g
- vitel: 3,1 g
- pui: 1 g
- fructe de mare: 5,8 g
- scoici: 8 g
- oua: 0,6 g
Produsele lactate - toate contin carbohidrati. De exemplu, laptele cu un continut scazut de grasimi contine mai multe glucide: intre 11 g si 14 g la 250 ml. Si smantana are multi carbohidrati, mai ales cea light. Branzeturile, crema de branza, cascavalul, iaurtul contin amidon, folosit ca agent de ingrosare.
- smantana: 0,6 g
- cafea cu lapte: 1 g, varianta light: 2 g
- branza: 1 g, crema de branza light: 3 g, cascaval: 0,4 g
- iaurt: 6 g, light: 8 g.
Bauturile - foarte multe dintre ele contin glucide (carbohidrati) chiar daca sunt light.
- cafea, normala sau fara cofeina: 0,8g/ ceasca
- ceai, negru sau verde: 0 g
- ceaiuri de plante: 0 g sau 0,5g la cele cu fructe
- bauturi light: teoretic, doar 0 g - dar nu te baza pe asta!
- cocteiluri light din fructe: 0,5 g.
Sosurile si condimentele - in general, stii ca sosurile dulci sunt bogate in zaharuri (carbohidrati), insa unele condimente pe care le folosim frecvent au un continut neasteptat de mare de carbohidrati. Totusi, ele nu ne influenteaza deoarece cantitatile folosite pentru alimentatie sunt infime
- ierburi: busuioc, oregano, menta, tarhon: 1-2 g per kg.
- seminte: piper, ghimbir, coriandru, curry, chili, scortisoara: 1 g per kg
- vanilie, esenta de portocale: 0,5 g per kg
- usturoi proaspat: 1 g, usturoi praf: 2,3 g per kg
- otet balsamic: 2 g per 100 ml
- sosuri picante: contin mult zahar
- bulion: 1 g/ lingura
- suc de lamaie: 1 g / 100 g
- sos de soia: 0,5 g / 50 ml
- mustar: 0,5 g/ lingurita
- maioneza: 0,5 g/ lingura, light: 3-4 g/ lingura
Daca vrei sa obtii rezultate uimitoare cu diete low-carb precum Montignac, nu neglija sa te informezi foarte bine cu privire la ce ingrediente sunt folosite in produsele pe care le incluzi in meniul zilnic, pentru ca multe au carbohidrati ascunsi si iti pot influenta dieta si rezultatele obtinute. Din acest motiv, este mai bine iti gatesti singura alimentele, de la un capat la altul.