Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Gerbera: Cultivare si divizare

Gerbera: Cultivare si divizare
Ai cumparat un ghiveci cu o gerbera. Dupa ce a inflorit catva timp, s-au ofilit frunzele. Acum au inceput sa rasara altele. Ai auzit ca se pot si chiar este bine sa fie separate. Cum si cand se face separarea?  Ei bine, Gerbera are o tehnologie de cultura speciala, care nu poate fi realizata in conditiile unei camere de locuit.

Gerbera: Inmultire
Inmultirea se poate face si pe cale vegetativa, prin detasarea lastarilor aparuti pe rizomul principal sau pur si simplu prin divizarea tufei. Daca nu s-au format pui in jurul plantei-mama, nu ai ce sa separi. Bine ar fi sa realizezi aceasta operatie primavara.
Scoate usor planta din ghiveci, scutura din pamantul de pe radacini si separa rozetele de frunze nou-aparute de rozeta-mama doar in cazul in care au radacini proprii. Pudreaza eventualele rani cu praf de carbune. Replanteaza fiecare rozeta in cate un ghiveci.

Conditii de cultivare
In cazul in care planta nu a facut pui, pentru a o pastra o perioada mai mare de timp, tine ghiveciul intr-un loc cald (20-24ºC), dar nu in exces, luminos, aerisit si uda solul cu moderatie.

Gerbera are nevoie de un sol hranitor, bine afanat si drenat (pamant de frunza + mranita + nisip). Pentru a-ti face o imagine asupra modului de crestere si inmultire a acestei plante, gandeste-te ca este foarte asemanatoare cu papadia, cu mentiunea ca, in comparatie cu aceasta, este destul de sensibila.

 

Sursa: Gerbera: Cultivare si divizare