Sunteti in categorie: Sarcina

Acidul folic

Acidul folic
Nu exista mama care, insarcinata fiind, sa nu se fi rugat pentru sanatatea bebelusului ei. Statisticile insumand sute de mii de copii nascuti cu malformatii, anual, sunt un motiv suficient de ingrijorare pentru viitoarele mame. Multe femei care au adus pe lume copii cu diverse deficiente au convingerea ca sarcina este o loterie. Chiar daca joaca si hazardul un mic rol in procesul de conceptie, exista si malformatii care pot fi prevenite.

Statisticile privind incidenta malformatiilor la nou-nascuti sunt cu adevarat ingrijoratoare. Anual, in lume se nasc 400.000 de copii cu defecte de tub neural reprezentand malformatii ale creierului sau maduvei spinarii - cele mai frecvente, dupa cele congenitale.

Din fericire, defectele de tub neural pot fi prevenite prin suplimentarea ratiei zilnice de multivitamine si acid folic. Mai multe informatii despre beneficiile acestora asupra sarcini gasesti in cele de mai jos.

De ce este atat de important acidul folic pentru sanatatea viitoarei mame si a bebelusului?
Acidul folic este prima substanta al carui deficit a fost clar implicat in producerea unor malformatii congenitale. In acest mod, pentru prima oara, prin introducerea pe scara larga a administrarii profilactice antenatale de acid folic, a fost posibila prevenirea nasterii unor feti cu anomalii majore, posibil letale sau grav debilitante.

Acidul folic si metabolitii sai sunt implicati in organismul uman in multiple procese metabolice, multiplicarea celulara, cresterea si buna functionalitate a diferitelor tesuturi si organe depinzand de o concentratie adecvata in sange a acestuia. La fat, dat fiind ca procesele de crestere sunt mult mai rapide, mai energice, formarea si transformarea diferitelor organe este in plina evolutie si de ea depinde sanatatea viitorului bebelus, acidul folic este cu atat mai important. In mod particular, acesta este implicat in dezvoltarea sistemului nervos.

Deficitul matern de acid folic poate fi responsabil de aparitia asa-numitelor defecte de tub neural. Acestea sunt anomalii ale sistemului nervos, ce pot merge de la forme grave, cum este anencefalia, pana la forme mai putin impresionante, cum este spina bifida, dar avand consecinte importante asupra vietii viitorului copil.

Care sunt malformatiile ce pot aparea din cauza insuficientei de acid folic si a celorlalte vitamine si minerale?
Alaturi de cele mai cunoscute, defectele de tub neural, mentionate anterior, deficitul de acid folic pare a fi implicat in aparitia unor defecte cardiace, de gravitate variabila. Desi corelatia nu este tocmai clara, trebuie sa se tina cont de faptul ca defectele congenitale cardiace sunt cele mai frecvente si orice putem face pentru a le preveni este salutar. Mai recent se vorbeste despre rolul acidului folic in aparitia sindromului Down. Legat de implicarea altor vitamine si minerale, acestea sunt numeroase, desi nu este vorba in general de malformatii congenitale, ci, mai degraba, de cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului, de buna evolutie a sarcinii si apoi a nasterii, de potentialul fizic si intelectual ulterior. Astfel, prevenirea anemiei din cursul sarcinii prin suplimentare cu fier, administrarea zincului, inclus intr-o serie de preparate speciale pentru aceasta perioada, mentinerea unui nivel corespunzator al magneziului si al calciului, sunt numai cateva linii orientative in acest sens.
Cum te poti asigura ca vei naste un copil sanatos?

Ce trebuie sa faca o femeie care doreste sa devina mama pentru a se asigura ca va naste un copil sanatos? Cum poate verifica de cat acid folic are nevoie?
In vederea pregatirii pentru perioada de graviditate trebuie realizat, in primul rand, un bilant al starii generale materne. Aceasta presupune ca mama sa se adreseze medicului de familie si medicului ginecolog, sa se efectueze analize uzuale de sange si urina, incluzand grupul sangvin si Rh-ul ambilor parteneri, VDRL si HIV. Este recomandabila si testarea pentru hepatita B (Ag HbS). La acestea se adauga analize speciale al caror rol este depistarea unor infectii latente sau minim manifeste care pot fi responsabile de o serie de complicatii ale sarcinii: Toxoplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Lysteria, CMV, rubeola. Tratamentul acestor infectii, daca este necesar, este mult mai facil in afara sarcinii.

Pentru depistarea la timp a eventualelor malformatii ale fatului, pe parcursul sarcinii sunt necesare cel putin 3 ecografii:
• de confirmare a sarcinii si luare in evidenta a gravidei;
• pentru observarea morfologiei fetale;
• pentru evaluarea starii fatului in trimestrul al 3-lea de sarcina.

Tot in aceasta perioada viitoarea mamica trebuie sa fie pregatita sa isi modifice regimul de viata si cel alimentar, cu excluderea tuturor elementelor potential nocive: fumat, alcool, medicamente, alte expuneri toxice. Chiar daca nu sunt depistate carente nutritionale majore, este indicata suplimentarea nutritionala inca din aceasta perioada, in mod particular consumul de acid folic. Desigur, aceste reguli se modifica in functie de particularitatile fiecarei femei, de depistarea unor posibile elemente de risc pentru sarcina. Foarte important este, insa, sa retinem ca prima vizita la medic nu trebuie sa fie atunci cand sarcina este confirmata, ci mult inainte. Numai astfel putem vorbi de profilaxie si nu doar de diagnostic.

In ceea ce priveste evaluarea necesarului de acid folic, aceasta nu este posibila prin metode de laborator. Administrarea este oarecum standardizata, dupa protocoale stabilite de asociatiile britanice si americane de profil, nefiind utila adaptarea la diferitele particularitati ale fiecarei femei.
 
Cum se administreaza acidul folic?
In mod ideal, administrarea acidului folic trebuie sa inceapa cu 8 saptamani inainte de conceptie si sa se extinda de-a lungul primului trimestru de sarcina pentru a avea eficienta in prevenirea defectelor de tub neural. Avand in vedere faptul ca aceasta structura se inchide la 6 saptamani de sarcina, consumul dupa aceasta varsta nu mai are rol in prevenirea malformatiilor sistemului nervos central. Dar numeroase studii efectuate pe grupuri mari de gravide ce consumau acid folic au constatat ca acesta are rol si in preventia malformatiilor cardiace si este sugerata implicarea sa si in patogeneza sindromului Down. Or, avand in vedere faptul ca formarea aparatului cardio-vascular se extinde dincolo de primele 6 saptamani de gestatie, se poate concluziona ca administrarea acidului folic poate fi benefica si dupa aceasta varsta gestationala, pana in trimestrul al 3-lea de sarcina. In privinta dozei indicate, aceasta este de 0,4 mg/zi, doza ce creste la 4 mg/zi in cazul femeilor cu risc crescut, adica cele ce au mai avut feti afectati (cu defecte de tub neural sau chiar malformatii cardiace).

 Alimente bogate in acid folic:
• ficat de pui (500 mg la 100 g aliment);
• sparanghel;
• cereale fortifiate;
• spanac;
• broccoli; mazare.

 

Sursa: Acidul folic