
Am intalnit-o la targul de flori din Parcul Herastrau. Inaltata in aer, imi zambea irezistibil chemandu-ma sa ma apropii. Cum de am zarit-o tocmai pe ea, dintre sutele de frumuseti aflate acolo? Am aflat ca o cheama Verbina. Ce nume frumos! Il mai auzisem in poezii, chiar si in Biblie e pomenit. Si brusc, iata-ma fata-n fata cu acest personaj celebru. N-am ezitat o clipa si am scos banii din buzunar, invitand-o la mine acasa, unde am asezat-o pe pervazul din bucatarie. Acum imi incanta diminetile cu minunatii ei ciorchini de flori rosii...
M-am documentat sa aflu ce stie ea sa faca, in afara de a fi frumoasa. Eram sigura ca voi face descoperiri interesante si asa s-a petrecut. Va impartasesc aceste lucruri si voua.
Ce nu stiai despre Verbina- Verbina protejeaza si alunga inamicii;
- Fiind sub influenta planetei Venus, are rol afrodiziac si poate rezolva in mod fericit necazurile din dragoste, si este un ingredient apreciat in parfumuri si produse de ingrijirea parului;
- Aduce prosperitate finanaciara si recolte imbelsugate;
- Imbunatateste circulatia sangelui.
Un personaj complex, ce parere aveti?
Varietati de Verbina si cum se ingrijeste VerbinaVerbena este o planta de gradina sau jardiniera, anuala si infloreste in iunie-octombrie.
Verbina vi se ofera in culori diferite, pentru a satisface toate gusturile: alba, rosie, liliachie, purpurie. De la specialistii de la targul de flori am aflat ca-i place lumina si ca trebuie udata moderat, iar peste iarna ea hiberneaza si de aceea se uda pamantul doar atunci cand este uscat.
Cum se inmulteste Verbena (Verbina)Verbena se inmulteste usor prin seminte si uneori prin butasi. Puterea de germinatie a semintelor este de 3 ani. Se seamana direct in gradina in luna aprilie - mai, cand se obtin plante care infloresc bine la sfarsitul verii pana toamna tarziu.
Se poate semana mai devreme in sera sau rasadnita (in lunile februarie-martie) pentru obtinerea unei infloriri mai timpurii. In acest ultim caz plantutele trebuie transplantate in ghivece mai mici care se tin in sera pana in luna mai cand acestea se pot planta in gradina sau pe balcon, injardiniere.
Plantele mici se ciupesc (se indeparteaza varful) pentru ramificare bogata.
In gradina se planteaza intr-un sol permeabil, in teren cu expozitie in plin soare.
Se uda in permanenta pentru a nu se ofili, dimineata si seara.
Dupa trecerea florilor, fructele se lasa sa se coaca si se pot recolta semintele care se pastreaza pentru anul urmator.