Sunteti in categorie: Societate

Obiceiuri si credinte de Sfantul Dumitru

Obiceiuri si credinte de Sfantul Dumitru
Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir este sarbatorit in fiecare an la data de 26 octombrie si este unul dintre marii sfinti mucenici, mare facator de minuni si tamaduitor.

Obiceiuri si credinte de Sfantul Dumitru
Sfantul Dumitru desfrunzeste padurile, usuca toate plantele si-i aduna pe toti la Focul lui Samedru, cand descuie iarna. De Sfantul Dumitru ciobanii coboara cu oile de la munte si toata lumea se pregateste pentru iarna care va sa vina. Exista o credinta printre ciobani ca, daca arunca un topor intre oi, iar langa el se va aseza o oaie alba, vremea va fi buna peste iarna. Daca, dimpotriva, oaia care se va aseza langa topor o sa fie una neagra, va fi iarna grea, cu zapezi mari, frig si viscole.
O alta credinta a ciobanilor spune ca trebuie sa isi aseaze cojocul in mijlocul oilor si sa asteapte sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra si grea.
Exista credinta ca pe 26 octombrie, de Sfantul Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si arate coltii.
De Sfantul Dumitru se aduna lumea la Sarbatoarea recoltei. De Sfantul Dumitru se fac focuri mari si se dau la vale roti "de foc", de fapt, roti din paie si fan, carora li se da foc. In aceasta zi – 26 Octombrie – femeile dau copiilor covrigi, mere, nuci si fructe uscate, iar barbatii scot taciuni din foc si-i arunca spre livezi, pentru ca anul urmator sa aiba recolta bogata de fructe.
Credintele mai spuna ca daca de Sf. Dumitru ceruleste innorat, este frig, vant si ploaie, atunci iarna va fi grea, cu nameti mari; si daca gutuile s-au facut din belsug, iar este semn ca iarna va fi grea. Daca este doar frig si cerul este senin in aceasta zi, iarna va fi mai usoara.
se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sanatoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încalzi morţii. Dupa ce focul este stins, ţaranii arunca un carbune în gradina, ca aceasta sa primeasca puterea de a rodi. Tot de Sfantul Dumitru se tunde coama cailor care au mai putin de trei ani, ca sa aiba par frumos.
Nu se scarmana lana in aceasta zi, ca-i primejdios de lupi pentru oi;
Daca la noapte luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele;
Sfantul Dumitru se face pomana cu grau fiert cu unt, lapte sau branza pentru ca anul viitor sa fie aducator de belşug;
Toti cei care vor pazi cu sfintenie aceasta sarbatoare, vor fi feriti de boli şi lovituri tot anul.

 

Sursa: Obiceiuri si credinte de Sfantul Dumitru