Sunteti in categorie: Regim si Diete

Dependenta de dulce, de zahar si de indulcitori

Dependenta de dulce, de zahar si de indulcitori
Cat de multe stii despre dependenta de dulce, de zahar si de indulcitori? Primul pe care trebuie sa il facem daca vrem sa avem o silueta frumoasa este sa cadem la pace cu noi, sa fim prieteni cu corpul nostru. Cu cat ne tratam mai rau corpul, cu atat el se va razbuna mai mult. Cand corpul primeste mai putin, scade metabolismul si cresc acumularile de grasime, de aceea nutritionistii sunt total impotriva dietelor de slabire prin infometare. De asemenea, cea mai buna cura de slabire este cea pe care nu o simti, care este prietenoasa cu trupul tau. Prin prietenoasa se intelege ca nu te supui unor diete aberante si ca incerci sa scazi treptat din numarul de calorii pe care le consumi zilnic. Astfel, scazi cate 100-200 de calorii odata la 5-6 zile, nu brusc, pentru ca organismul tau sa se obisnuiasca cu mai putin si sa inceapa sa arda din grasimile depuse.

Corpul omenesc nu are nevoie de zahar
Corpul nostru poate trai foarte bine fara zahar (alb, brun, de orice fel). Zaharul, ca si tutunul, ne imbatraneste, se transforma in grasime corporala si ne incetineste metabolismul. Mare atentie la dulciurile sau produsele „fara zahar” -  "diet" si "light".
O bautura racoritoare cu zahar are circa 200 de calorii (cat un piept de pui la gratar cu o salata!) iar o bautura racoritoare cu indulcitor are mai putine calorii sau deloc. Zaharul nu ne ajuta cu nimic, de aceea ne putem dispensa de el pentru ca ne dauneaza sanatatii si il putem inlocui cu fructe.
Unii medici considera ca indulcitorii nu reprezinta un pericol, pe cand altii ii considera otrava. Unii oameni prefera indulcitorii in detrimentul zaharului, care este numit uneori de catre nutritionisti "otrava". Indulcitorii de larg consum sunt  sucraloza, aspartamul, ciclamatul, zaharina, etc. Zaharina, de exemplu, da un gust amar in preparatele fierbinti. Cand mai ai pofta de o bautura racoritoare si bei bauturi din categoria celor catalogate "Zero" deoarece contin indulcitor fara calorii, gandeste-te ca exista studii care arata ca persoanele care consuma aceste sucuri sunt la fel de expuse obezitatii ca cele care beau sucuri "nomale".
Insa unul dintre cele mai bune argumente ca sa nu mai consumam atat de mult zahar (in special noi, femeile) ar fi faptul ca zaharul favorizeaza aparitia celulitei.

Zaharul = Celulita
Haideti sa vorbim putin si despre produsele "diet" si "light". Cele doua cuvinte nu inseamna acelasi lucru. Paradoxal, adesea caloriile sunt mai multe in produsele de tip "diet". La cele de tip "light" diferenta de calorii este de circa 10-15% in minus. De mentionat ca atunci cand optezi pentru ceva "light" lasi garda jos si nu mai ai grija la calorii sau gramaj, consumi mai mult decat este cazul. Asa ca mare atentie si citeste etichetele!

Dependenta de dulce
Fiind o problema reala cu care ne confruntam foarte multi, cum sa stopam nevoia de dulce este o intrebare pe care ne-o punem adeseori. Daca este vorba de o dependenta de dulce, simti adesea nevoia sa gusti ceva ce contine zahar (fie ciocolata, fie alte dulciuri) si este foarte greu sa te infranezi. Dependenta de dulce este precum un viciu, deci, foarte greu de controlat si apoi de inlaturat. De aceea in acest caz doua solutii: ori se taie raul de la radacina, ori se incearca tinerea sub control a dependentei.

Cum sa tii dependenta de dulce sub control
1. Se impune abstinenta totala. Problema trebuie tratata ca o dependenta, asa cum este cea de alcool, tutun, cand trebuie sa te opresti din consum. La inceput va fi foarte dificil, este acea perioada de sevraj cand corpul simte ca ii lipseste o substanta chimica. Insa dupa o luna, doua, creierul va uita. Mai mult, dupa 4-6 luni in care nu ai mai mancat dulciuri si ai evitat produsele cu zahar, daca o sa gusti ceva dulce, nu o sa iti mai placa, chiar ti se poate face greata de la cresterea glicemiei. Abstinenta totala este indicata celor care stiu ca nu se pot opri dupa doua cubulete de ciocolata.

2. Sa aplici metoda moderatiei ori a abtinerii. Moderatia inseamna ca persoana dependenta se poate limita doar la o cantitate mica de dulce, fara a cadea in ispita de a termina o ciocolata intreaga pe loc. Prin moderatie, nutritionistii inteleg maxim doua lingurite de zahar pe zi sau doua cubulete de ciocolata. Mare atentie la ce consumi pentru ca foarte multe alimente contin zahar: iaurtul cu fructe, bauturile racoritoare, ketchup-ul, etc. De exemplu, o cantitate de 500 ml de suc poate contine circa 20 de cubulete de zahar!
Nu uita ca "Orice invat are si dezvat", inclusiv consumul de dulciuri!

 

Sursa: Dependenta de dulce, de zahar si de indulcitori