
Ciorbele si borsurile nu ar trebui sa lipseasca de pe mesele noastre zilnice. Cu atat mai mult in timpul iernii, cand este frig si o zeama calda dupa ce venim de afara simtind ca ne-a inghetat si sufletul in noi, o ciorba fierbinte este ca un balsam pentru suflet. Dar iarna legumele proaspete se gasesc mai greu si sunt mult mai scumpe, la fel si verdeturile. Sa iti pui de toamna cateva borcane cu zarzavat pentru ciorba nu este doar o idee buna din punct de vedere financiar, ci si al timpului castigat, pentru ca o parte a zarzavatului va fi deja taiat si fiert, asa ca reduci si timpul dedicat pregatirii mancarii. Iata mai jos cat de usor poti face borcane cu zarzavat pentru ciorba pe care sa il folosesti pe timp de iarna!
Zarzavat de ciorba la borcan pentru iarna: Ingrediente- 1,5 kg de ardei grasi de diferite culori, capia, gogosari, ce gasesti
- 2 kg de rosii coapte
- 3 legaturi de leustean verde
- 2 legaturi de patrunjel (nu doar ca este gustos, dar vitamina C - acidul ascorbic- continuta ajuta la o conservare mai buna)
- 3 linguri rase de sare grunjoasa neiodata
- 2 crengute de telina, cu tot cu frunze (nu pune mai mult pentru ca amarasti zarzavatul)
- 1 aspirina pisata (facultativ, pentru mai multa siguranta)
Zarzavat de ciorba la borcan pentru iarna: Cum se faceIa o cratita sau un lighean mare si curat si pune-l anga tine.
Spala, curata si taie ardeii ca pentru ciorba. Opareste rosiile si curata-le de pielite, apoi taie-le si pe ele. Daca nu ai timp, le poti pune si cu pielite, nu e nici o problema. Taie verdeturile fin. Amesteca tot in cratita, pune sarea si aspirina pisata si amesteca bine, sa se omogenizeze si sa se topeasca de tot.
Pregateste borcanele (spala-le si sterilizeaza-le in cuptor sau in cuptorul cu microunde pentru 3 minute). Pune zarzavatul de ciorba pentru iarna in borcane. Foloseste-te de o lingura ca sa apesi bine legumele si sa nu ramana aer. Nu umple borcanele pana sus, mai lasa cca 1 cm gol, pentru ca sucul ramas de la legume trebuie impartit in toate borcanele. Inchide borcanele cu zarzavat de ciorba pentru iarna cu capac, strange-le cat de bine poti si apoi pune-le la fiert la bain-marie, in apa calduta de la inceput. Lasa-le sa fiarba 25-30 de minute (calculezi din momentul in care apa a inceput sa fiarba). Scoate apoi borcanele si inveleste-te cu o patura mare si groasa si lasa-le acolo pana se racesc singure, de tot. Capacele ar trebui sa fie trase in jos cand s-au racit. Daca a ramas unul sau mai multe borcane ale al caror capac nu s-a tras, baga-le in frigider si foloseste-le in perioada imediat urmatoare. Asta inseamna ca nu sunt inchise etans si risti sa fermenteze. Pe restul du-le in camara, la loc intunecat si racoros. Cand faci ciorba la iarna, cand restul ingredientelor sint aproape facute, desfa un borcan si pune in ciorba cat crezi de cuviinta. Mai da un clocot si ciorbita va fi gata!