Sunteti in categorie: Gastronomie

Cum sa faci harissa acasa

harissa, reteta de harissa, cum sa faci harissa acasa, ce este harissa, sos harissa, cum se face harissa, cum se face sosul harissa, pasta harissa, pasta tunisiana harissa, pasta marocana harissa, condimente orientale, bucataria marocana, bucataria tunisiana
Harissa, agentul de aromatizare de baza folosit in bucataria tunisiana si marocana, dar si in foarte multe retete orientale, este o pasta extrem de buna la gust, picanta si parfumata. Foloseste pasta harissa drept condiment pentru carne la gratar sau peste, adauga harissa la legume prajite sau fripte la gratar, la falafel sau amesteca-l in tocane și supe. Harissa are gust cu totul special cand insoteste un couscous sau orez. Poti modifica iutimea pastei harissa punand mai multi sau mai putini ardei iuti. Doar aminteste-ti ca harissa trebuie sa fie iute! Cat de iute, depinde doar de gusturile tale!

Cum sa faci pasta harissa acasa: Ingrediente pentru un borcan de 300 de grame de harissa
- 2 ardei rosii
- 1 lingurita seminte de coriandru
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita de chimion
- 3 linguri ulei de masline
- 1 ceapa medie rosie, grosolan tocat (circa 90 g)
- 3 catei de usturoi, tocati
- 4 ardei iuti rosii, fara seminte, tocati fin
- 3 lingurite pasta de tomate
- 3 linguri de suc de lamaie, proaspat stors
- 1 lingurita de sare

Cum sa faci pasta harissa acasa: Preparare
Coace ardeii capia ca pentru salata de ardei copti la borcan pe o tabla sau o tigaie de teflon incinsa. Trebuie sa fie bine copti. Cand s-au facut, pune-i intr-un bol si acopera-i, sa se abureasca bine ca sa ii cureti usor.
Pune intr-o tigaie incinsa condimentele (semintele de coriandru, chimen si chimion)  si misca tigaia pe foc mare aproximativ 30 de secunde, sa isi lase aromele. Apoi pune-le intr-un mojar si piseaza-le pana obtii un praf fin.
Pune intr-o tigaie cu ulei de masline ceapa, usturoiul si ardeii iuti taiati si da legumele in unda, la foc mic, pana se inmoaie bine si se caramelizeaza foarte usor. Atentie mare, sa nu le arzi, pentru ca devin amare!
Cat se face ceapa cu usturoiul si ardeiul iute, curata ardeii capia de pielite si de seminte. Nu folosi apa, doar curata-i bine si ai grija sa nu iti scape vreo samanta.
Pune ardeii copti, condimentele, sarea si ceapa calita cu usuturoiul si ardeii iuti inttr-un bol si paseaza impreuna toate ingredientele cu un mixer vertical sau foloseste-te de un blender pentru a obtine o pasta aromata, bine mirositoare si picanta: harissa!
Pune harissa intr-un borcan sterilizat si tine-l in frigider. Rezista doua saptamani si chiar mai mult!
Pur si simplu o sa te indragostesti de gustul acestui amestec de condimente oriental numit simplu, harissa!

 

Sursa: Cum sa faci harissa acasa