Sunteti in categorie: Animale de companie

Igiena dentara la caini

Igiena dentara la caini
Pentru caini igiena bucala este o problema aparte. Trebuie sa tinem cont de faptul ca dintii lor sunt structuri inalt specializate, care servesc atat ca arma de atac si de aparare, cat si pentru a taia si strivi hrana.

Datorita functiilor multiple si conditiilor grele de folosinta (care apar odata cu inaintarea in varsta), sunt necesare doua randuri de dinti. Primul set de dinti erup si sunt functionali inca din a doua luna de viata. Pe masura ce catelul se maturizeaza si falcile se dezvolta, acestia nu mai fac fata si sunt inlocuiti (incepand cu trei luni jumatate) cu dintii permanenti, care vor rezista pe toata durata vietii. Acestia au stratul superficial, smaltul, mineralizat foarte dur (lovit cu un obiect metalic aceste produce scantei). Cel de-al doilea strat, spre interior, este dentina, care are in structura sa canale cu terminatii nervoase, responsabile cu sensibilitatea dintelui. Odata cu inaintarea in virsta, aceste canale se vor calcifia, iar tocirea dintilor nu va fi insotita de durere.

In consecinta, igiena bucala vizeaza evitarea incarcarii dintilor cu tartru (depuneri de resturi alimentare), care ar putea determina aparitia infectiilor bucale (stomatite, gingivite, periodontite, pioree, halitoza, parodontoza). Incarcarea dintilor este determinata de tipul de hranire: uscat sau umed.

Pentru evitarea acestor probleme, oferiti cainelui mancare uscata, ce contine niste granule, cu rol in curatarea dintilor. Oferiti cainelui din cand in cand cate un os cu piele deshidratata sau os de vita (cu carne sau fara, fiert sau crud) pe care sa-l roada; spalati dintii cainelui cu periuta (exista pasta de dinti speciala pentru catei).
Consultati medicul veterinar pentru un detartraj sau tratament medicamentos (Stomorgyl), pentru reducerea mirosului neplacut al cavitatii bucale.
De asemenea, recomanda un control semestrial al dintilor catelului de catre un medic veterinar.

 

Sursa: Igiena dentara la caini