
In zilele de post trebuie sa mai iesim din vesnicele tocanite de legume. O alternativa delicioasa este placinta cu praz si ciuperci, numai ca e putin diferita de ceea ce stiai tu pana acum... Reteta este potrivita si pentru cei care tin un regim vegan sau vegetarian.
Placinta cu praz si ciuperci (de post/vegan): Ingredente- un pachet de foietaj de post sau 2 pachete de foi de placinta subtiri
- 500 grame de ciuperci, curatate de pamant, sterse si taiate maruntel
- un praz mare (numai partea alba si cea verzui deschis), spalat si taiat marunt.
- 2 cartofi albi, curatati si taiati cubulete.
- un cartof dulce (cca 250 gr) curatat si taiat cubulete
- 100 grame de mazare fina congelata
- 100 grame de grasime vegetala
- 300 ml de lapte de soia, neindulcita
- 2 linguri de faina
- sare si piper dupa gust
- cateva linguri de ulei

Placinta cu praz, ciuperci si doua feluri de cartofi (de post/vegan): Mod de preparareIntr-o tigaie wok pune 2-3 linguri de ulei vegetal si ciupercile si prazul, un praf mic de sare sa se caleasca domol, la foc mic. Lasa sa se faca incet, pana se evapoza toata apa lasata de ciuperci.
Intr-o oala cu apa fierbinte pune mazarea, sa se fiarba. Cand este aproape facuta, pune si cele doua feluri de cartofi. Nu adauga sare! Cand s-au fiert toate, scurge-le si lasa-le deoparte.
Intr-o craticioara mica pune grasimea vegetala la topit. Cand s-a topit, pune faina, un praf de sare si amesteca bine. Toarna laptele de soia amestecand tot timpul (este alternativa de post a sosului bechamel). Amesteca bine, sa nu aiba cocoloase deloc si lasa-l sa dea un clocot scurt, avand grija sa nu se prinda.
Peste ciupercile calite cu praz (verifica sa fie prazul facut!) pune cartofii si mazarea si trage-le impreuna in unda un pic. Apoi toarna deasupra sosul bechamel de post/vegan, gusta si potriveste de sare (daca mai e nevoie) si putin piper negru.
Desfa foietajul, pune-n intr-o tava neaderenta, lasand margini mai mari. Functie de tava pe care o ai, poti face una sau doua placinte de post/vegan. Daca folosesti foi de placinta, procedeaza ca la o placinta obisnuita rulata.
Toarna compozitia, acopera cu alta bucata de aluat foietaj si da la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 25-30 de minute.
Este delicioasa atat calda, cat si la temperatura camerei.
Pofta buna!