Desi s-au facut multe cercetari in ceea ce priveste cancerul la san si tratamentele pentru aceasta afectiune de-a lungul anilor, adevarul este ca noi nu stim inca tot despre factorii care influenteaza aparitia acestei boli. Oamenii nu au descoperit inca toate piesele puzzle-ului pentru obtinerea vindecarii. Din cauza acestui lucru, multe dintre noi nu intelegem corect ce este cancerul la san. Haideti sa descoperim impreuna cu Elady.ro miturile si sa le inlocuim cu adevarul.
Mit: Sunt prea tanara pentru a ma gandi la cancer la san.
Adevar: In timp ce este adevarat ca riscul aparitiei cancerului la san creste odata cu inaintarea in varsta, tristul adevar este ca aceasta boala poate aparea la femeile de orice varsta.
Mit: Nu am cazuri de cancer la san in familie, deci nu am de ce sa imi fac griji ca mi se va intampla chiar mie.
Adevar: Adevarul este ca majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer la san nu are “antecedente” in familie. Oricum, daca mama, sora sau bunica ta au avut vreo forma de cancer la san, riscul creste semnificativ.
Mit: Nu sufar de nici o mutatie BRCA1 say BRCA2 a genelor, deci sunt sigura ca nu pot dezvolta cancer la san.
Adevar: Nu te amagi! Faptul ca nu ai nici o mutatie a genelor nu inseamna ca nu poti fi lovita de acest cancer. De fapt, aproape toate femeile (aproximativ 90-95%) diagnosticate cu cancer la san nu au avut un caz in familie si nici nu au avut o asemenea mutatie (conform unui studiu facut in America).
Mit: Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer la san au avut mai mult de un factor de risc care a influentat diagnosticul.
Adevar: Toate femeile sunt expuse riscului de a dezvolta cancer, chiar daca au fost expuse sau nu factorilor de risc. Majoritatea pacientelor nu a fost expusa la alt risc in afara de acela ca sunt femei.
Mit: Cancerul la san este tratabil.
Adevar: Desi exista un medicament clasificat ca un antiestrogen, numit Tamoxifen, riscul aparitiei cancerului la san poate fi diminuat la anumite femei. Cauza ramane insa necunoscuta si boala nu este conplet tratabila. De fapt, cheia reprezinta diagnosticarea cat mai rapida si inceperea tratamentului cat mai devreme posibil.
Mit: Daca imi fac mamografii cat sunt tanara voi fi expusa multor radiatii care vor cauza cancerul in final.
Adevar: Conform Colegiului American de Radiografie, beneficiile mamografiei anuale sunt multe iar tipul si timpul de expunere pentru efectuarea mamografiilor sunt departe de a produce cancer. Radiatiile sunt controlate in timpul expunerii si procedurii de diagnosticare.
Mit: Nu voi alapta bebelusul, pentru ca aceasta va creste riscul aparitiei cancerului la san.
Adevar: Fix contrariul este adevarat. Hranirea sugarului poate scadea riscul aparitiei cancerului la san!