
Febra cumparaturilor de Paste ne va cuprinde, ca mai in toti anii, pe noi, romanii. Cumparam, cumparam, cumparam. Produse mai mult sau mai putin ieftine, mai mult sau mai putin sanatoase. Este de ajuns sa mergi la cumparaturi intr-un hypermarket sau in piata intr-o perioada ca aceasta si vei intelege ca febra cumparaturilor este o expresie mai mult decat potrivita. Cumperi, insa stii ce cumperi?
Bani, timp, atentieOri de cate ori mergi la cumparaturi trebuie sa fii atenta. Foarte atenta. Pentru ca pericolul poate sa vina chiar de pe rafturile cu produse. Asta este si motivul pentru care atunci cand pleci la cumparaturi trebuie sa iti iei cu tine nu doar banii sau cardul. Cand pleci la cumparaturi ia cu tine in plus ceva timp liber si ochelarii de citit, daca este cazul.
Nu tot ce este ieftin este si bunNu cumpara alimente dupa principiul e mai ieftin, deci economisesc. Este adevarat, nu tot ceea ce este scump este si bun sau sanatos, insa, este mai mult decat adevarata vorba care spune ca suntem mult prea saraci pentru a alege lucrurile ieftine. Tocmai de aceea, evita sa cumperi de la vanzatori pe care ii intalnesti expunandu-si marfa la intrarea in piata, pe trotuare, sau care te imbie cu oferte care mai de care mai ieftine.
Evita sa cumperi de la vanzatori pe care ii intalnesti expunandu-si marfa la intrarea in piata, pe trotuare, sau care te imbie cu oferte care mai de care mai ieftine.
Eticheta, cartea de vizitaNu pune in cosul sau caruciorul de cumparaturi niciun aliment inainte de a-i citi eticheta. Chestiunea asta se poate dovedi uneori de-a dreptul dificila. Pentru ca eticheta poate sa fie ba mica, ba rupta, ba uda, mazgalita, in functie de alimentul pe care il insoteste. Cu toate astea, eticheta merita a fi cercetata. Nu ar avea niciun rost sa cumperi un produs al carui termen de valabilitate este in urmatoarele zile.
Cand citesti pe scrie pe eticheta/ambalajul unui produs trebuie sa fii atenta la urmatoarele: denumirea produsului, numele si adresa producatorului/distribuitorului, termenul de valabilitate, locul de provenienta, cantitatea neta, ingredientele si cantitatea acestora, instructiuni de utilizare, informatii privind lotul (serie, data, etc); toate aceste elemente trebuind sa fie mentionate in limba romana.
Vigilenta, siguranta sanatatii taleOrice indoiala asupra calitatii alimentului nu trebuie trecuta cu vederea. Chiar daca produsul pare ok din punctul de vedere al ambalajului, iar eticheta nu iti ridica semne de intrebare, renunta. Orice mic semn de alterare a alimentului (modificare de gust, miros, culoare) reprezinta un potential pericol pentru sanatatea ta. Fie ca este cauzat de expirarea termenului de valabilitate sau de depozitarea in conditii necorespunzatoare, sanatatea poate avea de suferit.
Carnea de miel - numai din locurile special amenajateMulta grija la carnea de miel pe care o vei cumpara. Nu te lasa impresionata de preturile mai mici pe care ti le pot oferi diferiti comercianti si cumpara doar din magazine, macelarii sau locuri special amenajate. Mieii cumparati trebuie sa aiba certificat de sanatate, stampila si sa fie cumparati numai din spatii autorizate.