Sunteti in categorie: Gastronomie

Brownies cu glazura de caramel si cacao (de post)

Brownies parfumate si glazurate de post
Aveam in casa cateva banane care se innegrisera de suparare ca nu le bagase nimeni in seama. Sa le manance nu avea cine, de aruncat imi era mila. Ce fac cu ele? O prajitura, imi zic! Bine, dar e post.Nici o problema, invenetez eu ceva mi-am zis in sinea mea...
Si pentru ca am ceva experienta in prepararea prajiturilor de casa, am inceput sa "simt" proportiile, asa ca am trecut la treaba. Intai si inai am dat drumul la cuptor, la 180 C. Unii vor fi uimiti, dar da, ca sa faci o prajitura trebuie sa ai mai intai cuptorul fierbinte...

Brownies parfumate si glazurate de post: Ingrediente
- 250 grame de banane foarte coapte, pisate cu furculita
- 250 de grame de faina alba 000
- 250 de grame de margarina
- 250 de grame de zahar
- 50 de grame de cacao (preferabil neagra)
- o doza de vanilina
- 1 pliculet de praf de copt
- 1/4 lingurita de praf de sare

Brownies parfumate si glazurate de post: Ingrediente pentru glazura
- 100 gram de de zahar
- 100 de grame de margarina
- 50 de grame de cacao (preferabil neagra)
- o piscatura de sare

brownies_cu_glazura_de_caramel_si_cacao_de_post_2_400
Brownies parfumate si glazurate de post: Cum se fac

Mai intai am cantarit bananele curatate si functie de greutatea lor am  hotarat cantitatea celorlalte ingrediente uscate. Ca regula, pentru o prajitura tip sponge-cake, trebuie ca faina, zaharul si grasimea sa fie in cantitati egale.
Am pasat bananele cu praful de copt si 1/4 lingurita de sare. Am topit zaharul in margarina, la bain-marie, amestecandu-l pana s-a topit de tot. Am pus margarina cu zahar peste bananele pasate si am daugat faina si cacao si am amestecat bine pana la omogenizare completa.
Am tapetat o tava cu hartie de copt si am turnat compozitia in tava, Prajitura se coace in cca 30-35 de minute, dar e recomandat sa o verificati dupa 25 de minute, pentru ca depinde de cuptorul pe care il aveti.

brownies_cu_glazura_de_caramel_si_cacao_de_post_400
Glazura: Am pus zaharul cu 2 linguri de apa intr-o tigaie wok si am caramelizat zaharul, rotind tigaia, pana s-a facut auriu - nu mestecati, ca vi se va cristaliza! Am pus apoi margarina si piscatura de sare si am amestecat. Atentie, cand o sa puneti margarina o sa bolboroseasca! Am mai lasat pe foc mare cca 3 minute, dupa care am inchis ochiul si am adaugat cacao, amestecand pana la omogenizare si am lasat glazura sa se raceasca linistita pana a fost gata blatul de negresa. Daca vreti o glazura mai densa, mai puneti cacao.
Cand aluatul este copt (faceti testul cu scobitoarea), se scoate din cuptor si se lasa sa raceasca.
Cand este caldut, se taie in patrate sau romburi si se toarna glazura deasupra. Se lasa sa se aseze cicrca 3 ore in frigider, dupa care se poate manca. Se pastreaza tot la rece, in frigider.
Pofta buna!

 

Sursa: Brownies cu glazura de caramel si cacao (de post)