Sunteti in categorie: Psihologie

Spune NU cu zambetul pe buze!

Spune NU cu zambetul pe buze!
Pe cand erai mica, parintii si educatorii ti-au spus ca nu e frumos sa refuzi si ca trebuie mereu sa dai dovada de solicitudine. Asa ca uneori, in anumite situatii, te simti prizoniera lui DA – din dorinta de a nu parea nepoliticoasa, accepti mereu sa renunti la propriul tau confort si sa-ti rearanjezi prioritatile in favoarea altora. Cum sa spui NU si totusi sa ramai favorita tuturor?

Vecinul de vis-a-vis te roaga sa ii plimbi cainele cat timp este el plecat. O prietena te roaga sa ii uzi florile, lucru pentru care trebuie sa mergi pana la apartamentul ei din celalalt capat al orasului. Esti numita, din oficiu, administratoarea fondului clasei de catre comitetul de parinti. Dar oare esti tu fericita acum, cand nu mai ai nicio secunda libera si pentru tine?! Sau chiar iti neglijezi indatoririle ca sa ii "ajuti" de fiecare data pe altii? Chiar ai timp pentru a face servicii tuturor?

Se prea poate sa te simti si manipulata, pentru ca cei din jur te vor “citi” imediat si vor stii ca iti este greu, daca nu imposibil, sa spui nu. Adevarul este ca de multe ori ai vrea sa spui nu, dar intervin multe motive, exterioare tie, care te fac sa spui da in final.
Esti prinsa intr-un cerc vicios: nu poti sa spui nu, pentru ca te temi ca ceilalti n-ar mai veni la tine deloc, iar ceilalti te cauta tocmai pentru ca spui mereu da...
In ultima instanta, problema este ca nu stii sa spui nu. In copilarie, voiai sa obtii aprobarea adultilor si sa le faci pe plac. Ai invatat ca, daca vrei sa ai multi prieteni si lumea sa te placa, trebuie sa spui mereu da. Altfel… toti te-ar fi aratat cu degetul si te-ar fi izolat. Nu-i asa?! NU!

Spune NU cu zambetul pe buze!
Este vremea sa faci o schimbare. Nu mai esti o fetita in cautarea aprobarii celor mari. Acum ai si tu prioritatile tale. Invata arta de a spune NU!
1. Fa o lista cu toate momentele cand ai spus da sau ai acceptat sa faci ceva saptamana trecuta, desi nu aveai chef sa faci acel lucru.
2. Gandeste-te: cine profita de disponibilitatea ta? E vorba de mai multi sau doar de o singura persoana? Ce crezi ca ii va face sa nu-ti mai ceara diverse servicii si sa profite astfel de timpul tau?
3. Defineste-ti limite stricte. Cateodata, te simti mai bine cand refuzi pe cineva. Poate ca in momentul in care aceasta persoana iti cere o favoare, tu ai de terminat o lucrare in foarte putin timp.Ai alte treburi importante pentru tine. In aceasta situatie, limita este clara: spune NU sau vei avea tu de suferit! Seful tau nu va accepta scuze pentru ca ai intarziat cu predarea lucrarii. Nu iti poti lasa treburile balta ca sa faci ceea ce prietenei tale nu ii place sa faca. Nu vrei sa iesi la shopping cu prietena ta sambata devreme? Gandeste-te ca ai nevoie de odihna, week-end-ul are doar doua zile!

Poate ca iti este frica de confruntarea deschisa. Crezi ca este mai usor sa iti sacrifici timpul tau decat sa te confrunti cu intrebarea:  “Dar de ce nu vrei sa ...?” Dar, daca cealalta persoana este rezonabila, va intelege ca refuzul tau nu este un atac personal. Si daca te pretuieste, va invata sa te respecte si nu sa se foloseasca de tine la nesfarsit!

 

Sursa: Spune NU cu zambetul pe buze!