
Ciupercile mari si deschise nu pot fi folosite pentru crema de ciuperci sau pentru ciuperci in sos alb pentru ca in loc de o culoare frumoasa, alba vom obtine una gri, deloc aspectuoasa si deloc imbietoare. Insa ciupercile mari au marele atu ca pot fi umplute si facute la cuptor sau pe gratar. Umpluturile pentru ciuperci pot fi diverse, functie de gustul si de inspiratia fiecaruia. De obicei pentru umplutura de ciuperci se folosesc plante aromatice tocate marunt amestecate cu diferite tipuri de branzeturi (in general mai grase, pentru ca altfel ciupercile devin fade) sau bucatele de bacon (grasimea le face mai gustoase) si alte legume (ceapa verde sau uscata, diferite soiuri de ardei). Puteti sa va jucati cu ingredientele cum doriti, insa aveto grija sa nu folositi ingrediente prea umede, pentru ca ciupercile lasa si ele multa apa.
Mai jos aveti o reteta de ciuperci umplute care are marea calitate ca se face usor, are in IG scazut si un numar de carbohidrati scazuti, fiind potrivita pentru cei care tin diete de low-carb (MontIgnac sau pentru diabeticii cu glicemia crescuta). Pe scurt, este o reteta sanatoasa, cu proteina vegetala, care nu ingrasa.
Ciuperci umplute la cuptor: Ingrediente pentru 6 ciuperci
- Branza de care va place (cam o lingura rasa pentru fiecare ciuperca
- 1/2 legatura marar, tocata
- 1/2 legatura patrunjel, tocata
- 2 cepe verzi taiate marunt
- piper
- 1/2 ardei kapia, suratat de nervuri si taiat cubulete
- sare (daca folositi un tip de branza care nu este sarata)
Cum se fac ciupercile la cuptor
Se amesteca ingedientele pentru umplutura si se gusta. Daca mai este nevoie, mai adaugati putina sare (ciupercile sunt nesaratem luati in considerare acest lucru)
Se curata ciupercile cu un servetel sau cu o perie de impuritati (ciupercile NU se spala, ele au o consistenta buretoasa si absorb apa si daca le spalati veti obtine o mancare apoasa si fara gust). Picioarele se pastreaza pentru o tocantita, sau opentru o omleta, de exmplu (nu se pun in umplutura pentru ca la coacere lasa si ele apa). Se umplu ciupercile in mod egal cu amestecul de mai sus si se dau la cuptorul incalzit la 200 C pentru cca 45 de minutem functie de marimea ciupercilor si de cuptor. Cand sunt gata se presara cu foarte putin cascaval sau parmeza ras si se mananca cu o salata acrisoara sau stropite cu putina zeama de lamaie.
Pofta buna!