
Un fel de mancare originar din Orientul Mijlociu, Şakşuka poate constitui un mic-dejun de Duminica, o gustare sau chiar fel principal. Uite mai jos cum se face Şakşuk, o mancare plina de aromele Orientului... Exista mai multe feluri de Şakşuka, aici aveti reteta cea mai simpla. Aveti mai jos varianta mai sanatoasa, in care totul este facut prin fierbere si coacere, nu prin prajire. Şakşuka pregatita in acest fel are un continut scazut de carbohidrati si grasimi.
Şakşuka: Ingrediente pentru 2 portii
8 rosii lunguiete, taiate felii
2 linguri de pasta de tomate
3 catei de usturoi pisati
1 ceapa medie, taiata julien
1 lingura de ulei de masline
1 lingurita de ardei iute tocat (optional)
1 ardei gras maruntit
2 lingurite de boia de ardei dulce (optional)
1 lingurita de tumeric, se mai numeste si curcuma (optional)
sare dupa gust
piper negru proaspat macinat dupa gust
200 ml de supa de legume (sau apa calda, daca nu aveti supa)
4 oua proaspete
2 linguri de ulei vegeral, de preferinta de masline
pastrunjel proaspat, tocat

Şakşuka: Cum se faceSe da drumul la cuptor la 180 c si se pune uleiul la incalzit intr-o tigaie. Cand este cald se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul gras (si cel iute daca il folositi). Se lasa focul la mic si se pune capa, sa se inabuseasca. Se adauga apoi supa (sau apa calda) si se lasa fara capac sa fiarba pana se evapora lichidul. Se adauga rosiile feliate si se amesteca, la foc iute. Se pun condimentele si pasta de rosii, sarea si piperul si se da deoparte de pe foc. Se transfera totul intr-un vas termorezistent si se face in sos 4 locuri ca un cuib, cu lingura. In fiecare cuib se pune cate un ou. Se da la cuptor pentru 5 minute - pana cand albusul este perfect coagulat. Se scoate si se presara cu patrunjel.
Pofta buna!