
Va place painea de casa? Cum ar fi sa o faceti singure? Cum ar fi sa miroasa a paine de casa si a bine? Reteta de paine de mai jos este delicioasa, are un continut mai redus de glucide si rezultatul va fi o paine deasa, satioasa cu un continut enorm de fibre (ii ajuta mult pe cei care au probleme cu tranzitul intestinal din cauza sedentarismului sau a regimului alimentar redus in fibre si si sufera de constipatie).
Paine rustica de casa cu seminte: Ingrediente
300 grame de faina integrala de grau
100 grame de faina de faina de ovaz
100 grame de faina de secara
150 grame de tarate de grau
100 grame de faina soia
50 grame de faina de naut
1 lingura de sare
2 linguri de ulei
2 plicuri de drojdie uscata dr Oetker
cca 600 ml apa calda
seminte de floarea-soarelui, seminte de in, seminte de susan, seminte de dovleac (ce aveti la indemana)
extrafaina de grau amestecata cu tarate pentru aspect

Paine rustica de casa cu seminte: Cum se facePregatiti o tava inalta de copt preferabil rotunda (o tava de tort este perfecta), neaparat tapetata cu hartie de copt.
Amestecati toate fainurile intr-un caston mai putin faina de secara.
Cu un tel aerisiti faina - nu este nevoie sa o cerneti, telul face aceeasi treaba. Puneti dojodia uscata si sarea si amestecati foarte bine cu telul. Turnati apa calda incet incet si framantati. Este posibil sa mai fie nevoie de apa, in functie de gradul de umiditate al fainurilor. Cand aluatul s-a format si s-a omogenizat (maxim 8 minute), presarati cit mai rasfrirat si faina de secara si framantati scurt, inca circa 2 minute. Adaugati si uleiul. Daca aluatul vi se lipeste de degete (secara are acest inconvenient), ungeti-va mainile cu inca putin ulei. Formati o bila pe care rostogoliti-o printr-un amestec de cateva linguri de faina neagra amestecate cu tarate de grau. Puneti painea rustica de casa in tava de copt, pesati-o cu podul palmei, sa fie dreapta si cu un cutit trecut prin faina taiati raze pe suprafata, la o adancime de cca 3 mm. Lasati painea rustica de casa cu seminte la loc cald sa creasca cateva ore, pana creste cel putin cu 50% in inaltime - de obicei si mai mult.
Incalziti cuptorul la 180 C. Bagati painea la cuptor. Dupa 10 minute coborati temperatura la 160 C. Painea este gata dupa cca 40 de minute sau cand la verificarea cu scobitoarea, aceasta iese curata din aluat.
Scoateti painea din cuptor, lasati-o 15 minute acoperita cu un servet curat de bucatarie si apoi scoteti-op din tava si puneti-o sa se raceasca pe un gratar.
Veti avea o paine foarte satioasa, placuta la gust, cu o coaja crocanta.
SECRET!
Nu aruncati resturile acestei paini - sfarmati-le cu mana si puneti-le la cuptor sa se usuce ca un pesmet. Veti obtine niste crutoane delicioase cu aspect rustic care pot fi folosite puse peste salate sau ca sa dea textura pentru o supa-crema.