
Cu cat mergi mai departe cu decorarea locuintei tale, cu atat vei ajunge la concluzia ca micile detalii fac diferenta. Daca tema, arhitectura si combinatia de culori definesc camera, corpurile de iluminat sunt cele care in final dau starea de spirit si creeaza o ambianta deosebita.
De fapt, o alegere buna a corpurilor de iluminat poate schimba complet atmosfera camerei si o transforma dintr-un spatiu plictisitor intr-un spatiu retras, primitor sau chiar un hub vesel si interesant. Astfel, cateva lumini pot combina farmecul clasic cu cel modern si elegant, asa cum o poate face o veioza.
Intr-o lume dominata de candelabrele uimitoare, creativele lampi tip pandantiv, veioza poate parea o alegere mai putin fantezista. Dar nu subestimati valoarea unei veioze robuste si elegante. Cand este folosita corect, veioza poate conferi simetrie, culoare, contrast, textura si, bineinteles, iluminarea oricarei incaperi pe care o impodobeste.
De aceea va oferim cateva sfaturi despre modul in care trebuie sa alegeti o veioza.
1. Alegeti locul potrivitIncepeti prin a va hotari unde doriti sa puneti veioza si calculati inaltimea exacta la care va sta, precum si distanta de la pat, canapea sau fotoliu pana la veioza. Sa cumperi prima data veioza si apoi incercati sa o potriviti in dormitor sau in camera de zi nu este o idee buna. Chiar daca uneori aceasta metoda poate functiona cu ceva noroc, de cele mai multe ori veioza se poate dovedi prea scurta, inalta sau prea luminoasa pentru camera. De asemenea, este posibil sa nu aveti nevoie de o lampa de noptiera care sa fie la fel de luminoasa ca cea care se afla pe masa laterala din camera de zi. Deci definiti in mod clar scopul lampii inainte de a incepe sa faceti cumparaturile.
2. Inaltimea veiozeiAceasta este cea mai dificila parte in alegerea unei noi veioze. Inaltimea veiozei este determinata mai mult de camera in care se afla si de decorul din jurul lampii. Daca aveti o noptiera inalta, atunci este de la sine inteles ca o veioza mai joasa este potrivita si invers. Regula generala este sa alegi o veioza a carei lumina sa nu ajunga la nivelul ochilor dumneavoastra atunci cand sunteti asezat sau va odihniti. Acest lucru functioneaza indiferent daca faceti cumparaturi pentru o veioza pe care sa o folosi pentru citit, doar pentru iluminat sau pentru a o pozitiona langa canapeaua din camera de zi.
3. Stilul veiozeiVa puteti intreba daca o veioza are intr-adevar un stil propriu, iar raspunsul este unul afirmativ. Este adevarat ca adesea penumbra creata de veioza este cea care determina atractia ei, dar exista o multime de cazuri in care corpul veiozei face diferenta si o defineste ca pe un obiect de design. De la veiozele clasice la cele opulente, varietatea de modele iti confera posibilitatea de a o alege pe cea care se potriveste perfect cu stilul exclusiv si exceptional al casei tale. O alta abordare este utilizarea veiozei pentru a te introduce intr-un stil complet diferit de cel al locuintei, oferind camerei un punct radiant.
4. CuloareaUn fundal neutru, lipsit de culori indraznete este aproape normal in majoritatea locuintelor moderne si va ofera posibilitatea de a adauga un punct de culoare cu ajutorul unei veioze. Puteti realiza inclusiv jocuri de culori cu ajutorul unei
veioze din sticla colorata, in timp ce veiozele din cupru cu elemente „industriale” sau cele din metal aurit ofera stralucire si un aer elegant camerei.