Sunteti in categorie: Psihologie

10 beneficii ale lecturii: de ce ar trebui sa citim carti in fiecare zi

de ce trebuie a citim, beneficiile lecturii, cu ce ne ajuta cititul, carti bune, de ce ciititul ne face mai destepti
Cand a fost ultima data cand ai citit ceva? Si nu, statusurile de FaceBook ale prietenilor si vedetelor nu se numara.
Nu, nu se numara nici emailurile, nici glumele si nici articolele citite online.
Asa ca spune-mi, te rog, cand ai citit o carte adevarata?

Daca a  trecut ceva timp de cand nu ai mai citit vreo carte, acum este momentul sa iti modifici obiceiurile de lectura zilnica. Daca esti una dintre nenumaratele persoane care nu obisnuiesc sa citeasca in mod regulat, pierzi foarte, foarte multe lucruri: lectura are un numar semnificativ de beneficii. Mai jos gasesti doar cateva dintre ele. Si sa stii ca nici un film downloadat de pe internet sau vazut online nu iti va aduce asa ceva. Chiar daca este ecranizarea unei carti bune.

1. Cititul stimuleaza functia cognitiva

Studiile au aratat fara dubii ca lectura incetineste progresul si chiar este o metoda de prevenire a bolii Alzheimer si a dementei, deoarece mentine creierul activa si angajat. Desi nu este un muschi, creierul necesita “exercitii” pentru a-l mentine puternic si sanatos. In afara de citit, jocurile tip puzzle si jocurile de gandire, cum ar fi sahul, sunt de ajutor in stimularea cognitiva.

2. Lectura contribuie la reducerea stresului
Indiferent de stresul pe care trebuie sa il induri la locul de munca, in relatii sau in nenumarate alte situatii problematice din viata de zi cu zi, totul dispare atunci cand te pierzi intr-o poveste minunata. Un roman bine scris te poate transporta pe alte taramuri, iti va distrage atentia de la cotidian si de momentul prezent, permitand tensiunilor sa dispara si sa iti permita astfel sa te relaxezi.

3. Cititul ne face mai destepti
Tot ceea ce citesti iti umple capul cu informatii noi si nu stii niciodata cand acestea ti-ar putea deveni utile. Cu cat avem mai multe cunostinte, cu atat mai bine echipati suntem pentru a face fata oricaror provocari cu care ne vom confrunta in viata.
In plus, iata un mic imbold pentru a intelege mai bine acest aspect: cand vei fi in situatii grele, sa iti amintesti ca, desi s-ar putea sa pierzi tot, cunostintele nu ti le poate lua nimeni.

4. Lectura ne imbogateste vocabularul
Acest lucru se refera la subiectul de mai sus: cu cat citim mai mult, cu atat mai multe cuvinte ni se intiparesc in minte si folosirea lor va aparea inevitabil in vocabularul nostru de zi cu zi. A fi concis, descriptiv si coerent este de mare ajutor in orice profesie am avea. Faptul ca ne simtim si suntem capabili sa discutam cu orice fel de persoane, oricat de educate si culte ar fi ne da incredere in noi si ne creste stima de sine. Un vocabular bogat, elevat, ajuta semnificativ si in cariera, deoarece persoanele culte si care sunt informate intr-o varietate de domenii tind sa obtina promovari mai repede (si mai des) decat cele care au un vocabular redus si nu au cunostinte de cultura generala. In plus, capeti si respectul tuturor celor din jur. Oamenii destepti chiar sunt cei mai apreciati.
Citirea cartilor in alte limbi este vitala pentru invatarea limbilor straine, deoarece vorbitorii non-nativi se expun unor cuvinte folosite in context, fapt care va imbunatati semnificativ fluenta vorbirii in limba respectiva.

5. Cititul ne imbunatateste memoria
Cand citim o carte, trebuie sa ne amintim o multime de lucruri: personaje, caractere, ambitiile lor si tot felul de informatii care apar in fiecare poveste. Avem de memorat destule informatii, dar creierul uman este un organ minunat si ne putem aminti aceste lucruri cu usurinta, pentru ca nu simtim ca, practic, invatam. In mod surprinzator, fiecare informatie noua pe care o memoram creeaza noi sinapse (cai cerebrale) si le consolideaza pe cele existente, ceea ce ajuta la cresterea memoriei si pe termen scurt, si pe termen lung. Ca bonus, ne si imbunatateste starea de spirit. Cat de grozav e asta?

6. Lectura construieste abilitati de gandire analitica
Ai citit vreodata un roman politist uimitor si ai stiut cine este vinovatul inainte de a termina cartea? Daca da, inseamna ca ti-ai pus gandirea critica si analitica la lucru, luand in considerare de toate detaliile furnizate de autor si ai reusit sa sortezi informatiile corect pentru a determina "criminalul".
Aceeasi capacitate de analiza a detaliilor este de ajutor si cand vine vorba de intelegerea subiectelor. Mai mult, putem spune daca un roman a fost bine scris, daca personajele au fost conturate corespunzator, daca povestea a alunecat fara probleme... Iar daca ai vreodata ocazia de a discuta cartea cu altii, iti vei putea exprima in mod clar opiniile, pentru ca ti-ai construit capacitatea de a lua in considerare cu adevarat toate aspectele cartii.

7. Cititul ne ajuta sa ne marim capacitatea de concentrare
In lumea noastra innebunita pe internet, atentia este distrasa intr-un milion de directii diferite, simultan, pe masura ce facem mai multe lucuri in fiecare zi. Intr-un interval de  doar 5 minute, orice om obisnuit isi va imparti timpul intre rezolvarea unei sarcini, verificarea e-mailulului, in conversatie prin chat, skype, tinand un ochi pe facebook, monitorizand telefonul smartphone si interactionand cu colegii. Acest tip de comportament asemanator ADD determina cresterea nivelului stresului si reducerea productivitatii muncii.
Cand lecturam insa o carte, intreaga atentie este indreptata spre poveste - restul lumii dispare si ne putem scufunda in fiecare detaliu minunat pe care il absorbim. Incearca sa citesti o carte timp de 15-20 de minute inainte de a incepe lucrul (adica in timpul mersului de dimineata la serviciu, daca folosesti transportul public) si ai sa constati cu surprindere ce nivel de concentrare o sa ai cand ajungi la birou.

8. Lectura ne creeaza abilitati mai bune de scriere
Acest fapt merge mana in mana cu extinderea vocabularului: expunerea la o lucrare publicata si bine scrisa are un efect notabil asupra propriei scrieri, deoarece respectarea cadentei, fluiditatii si a stilurilor de scriere ale altor autori ne influenta fara sa stim. In acelasi mod in care muzicienii se influenteaza unii pe altii, iar pictorii folosesc tehnici stabilite de maestrii anteriori, oamenii invata cum sa scrie mai bine citind proza sau poezia altora.

9. Cititul ne da un sentiment de pace
In plus fata de relaxarea care insoteste citirea unei carti bune, este posibil ca subiectul despre care am citit sa ne poata aduce o pace si o liniste interioara imense. Citirea cartilor despre spiritualitate reduce tensiunea arteriala si genereaza un imens simt al calmului. In afara de imbunatatirea capacitatilor noastre, cititul de de carti de dezvoltare personala ajuta oamenii care sufera de anumite tulburari de dispozitie, stres si anxietate.

10. Lectura este divertisment la pret redus

Desi multi dintre noi prefera sa mearga la film in loc sa isi cumpere carti, mersul la cinema este mai scump decat cumpararea unei carti. Filmul ne ocupa 2-3 ore, dar o carte poate fi citita in mult mai mult timp. Mai mult, putem face adnotari si marca paginile care ne-au placut pentru referinte ulterioare. Pentru divertisment cu buget redus, poti urmari o librarie online preferata. Librariile au carti despre orice subiect ti-ai putea imagina si primesc in mod constant carti noi, deci nu veti ramane niciodata fara materiale de lectura. Mai mult, periodic au reduceri si te poti bucura de carti la un pret mai mic decat in od obisnuit.

Ce zici? Dupa atatea beneficii pe care le aduce lectura, nu-i asa ca parca iti vine sa iei o carte in brate si sa uiti de tine citind un roman bun?

 

Sursa: 10 beneficii ale lecturii: de ce ar trebui sa citim carti in fiecare zi