
Pentru o dezvoltare armonioasa, copiii au nevoie in primul rand de multa grija din partea parintilor. Incepand de la rutina zilnica de igiena, pana la un obiceiurile alimentare sanatoase si chiar si chiar si joaca, toate aceste lucruri se deprind de catre cei mici in primii ani din viata, sub indrumarea parintilor. Si pentru ca nici parintii nu s-au nascut invatati, am creat un mic ghid cu sfaturi pentru ei.
Alimentatia sanatoasa, primul pas catre sanatatea fizica si psihica a copilului tauPentru sanatatea copilului tau, trebuie sa acorzi atentie in primul rand alimentatiei sale. Si asta pentru ca obiceiurile alimentare se formeaza inca de la varste fragede, chiar de cand cel mic este doar un bebelus. De aceea, pe cat posibil, incearca sa ii oferi copilului hrana sanatoasa, bazata pe fructe, legume si
produse alimentare bio. Pentru a respecta aceste sfaturi, creeaza cateva meniuri sanatoase si delicioase pentru cel mic. Chiar daca poate, la inceput, este posibil sa refuze un anumit aliment din cauza ca gustul sau ii displace, poti sa ii convingi pe copii sa manance un anumit preparat daca il aranjezi pe farfurie intr-un mod cat mai atractiv. Reintoarce-te in copilarie si formeaza figurine amuzante din fructe si din legume, care sa ii atraga atentia celui mic. De asemenea, farfuriile si paharele colorate sau tacamurile speciale pentru copii reprezinta o buna modalitate de a-i face pe copii sa manance totul din farfurie!
Consultarea periodica a unui medic sta la baza sanatatii copiluluiUn alt sfat de care trebuie sa tina cont orice parinte este legat de faptul ca cel mic trebuie sa mearga regulat la controale medicale. Mai ales in cazul copilasilor de varste foarte mici care nu pot explica durerile pe care le resimt, parintii si medicii trebuie sa colaboreze. Consultul unui doctor pediatru sau al unui medic stomatolog dintr-un
cabinet dentar pentru copii sunt necesare inca de la varste fragede.
Jocul, componenta esentiala in dezvoltarea pshica a copilului La fel de importanta ca sanatatea fizica a copilului este si cea mentala iar aici joaca ocupa un rol esential. Diversele jocuri educative existente pe piata sunt in acelasi timp distractive dar si extrem de interesante. Mai tarziu, pe masura ce copilul creste, sunt recomandate cartile de colorat si activitatile de tip lucru manual, care stimuleaza creativitatea celor mici.
Bineinteles, nici jocurile in aer liber nu trebuie lipseasca din acest context.
Majoritatea jucariilor de exterior sunt benefice pentru a-i dezvolta copilului abilitatile de control si de echilibru fizic, asa ca, mai ales vara, bicicleta, trotineta, rolele sau skatebordul trebuie sa faca parte din arsenalul unei vieti sanatoase!