
Nu uita ca sarbatorile se apropie cu repeziciune, iar acestea sunt momentul prielnic pentru hoti. Ca sa nu mai stai cu frica in san si sa iti protejezi locuinta, bunurile si chiar persoanele dragi, nu mai intarzia cu achizitia unor camere de supraveghere.
In cele ce urmeaza, am adunat sfaturile specialistilor in montajul si achizitia sistemelor de securitate si camere video si ti le prezentam, astfel incat procesul de achizitie sa fie mai usor.
Scopul vadit al camerelor de supraveghere video este de a vizualiza obiective, zone si de a urmari actiuni care pot conduce la infractiuni. Evident, scopul supravegherii conduce la determinarea tipului de camera necesar, al locatiei unde va fi amplasata si a tipurilor de lentile necesare.
Alegerea unui model de
camera de supraveghere video si a numarului necesar se face in functie de obiectivul ce urmeaza a fi supravagheat. Pe piata exista mai multe tipuri de camere de supraveghere video, printre care:
camerele fixe si PTZ (pan–tilt–zoom). Desi au un zoom capabil sa ofere imagini detaliate si de foarte buna calitate, acest tip de camera de supraveghere ofera imagini doar dintr-o zona. Altfel spus, aceasta, odata instalata, ramane nemiscata, in lipsa unui operator care sa prestabileasca un tipar de inregistrare.
camerele HDTV, camerele megapixel si standard sunt camere de retea, ce au abilitatea de trece de rezolutia traditionala, putand fi folosite intr-o gama larga de scenarii. Spre exemplu, daca trebuie supravegheate doua zone de dimensiuni reduse, este recomandata folosirea unei camere megapixel sau HDTV cu lentile wide (unghi larg de vizualizare), in detrimentul a doua camere non-megapixel.
De cealalta parte, alegerea modelului potrivit trebuie sa tina cont de unde va fi amplasat – in exterior sau interior. De asemenea, in cazul in care montajul unei camere prezinta risc ridicat de vandalism, specialistii recomanda intalarea acesteia la inaltime sau achizitia unei carcase de protectie sau sistem care sa ii tina departe pe raufacatori.
O alta caracteristica de luat in calcul in achizitia unei camere de supraveghere o reprezinta calitatea imaginii, compresia video si functiile audio. Unele camerele au incorporat un microfon si/sau o intrare pentru un microfon extern. De asemenea, anumite modele detin si un speaker sau o iesire audio.
Securitatea, un alt aspect important, mai ales in cazul camerelor IP. Unele dintre ele au un sistem de criptare HTTPS si filtrare de adrese IP, prin care se face configurarea camerelor pentru a permite doar anumitor IP-uri sa acceseze produsele video de retea. Problema este ca, de cele mai multe ori, camerele IP sunt lasate sa functioneze cu parola din fabrica, respectiv, utilizator „admin” si parola tot „admin”.
Ce ar mai trebui sa stii despre camerele de supraveghere:In primul rand, in functie de scopul acestora, cum ar fi identificarea directa sau indirecta a persoanelor fizice, acestea reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal care intra sub incidenta legislatiei specifice.
Legea din Romania permite utilizarea camerelor de supraveghere video in urmatoarele cazuri:
- prevenirea si combaterea infractiunilor;
- supravegherea traficului rutier si constatarea incalcarii regulilor de circulatie;
- asigurarea pazei si a protecţiei persoanelor, bunurilor si valorilor, imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica.