Sunteti in categorie: Cultura

De ce sa dau bani pe carti, cand e atata informatie gratuita?

de ce sa dam bani pe carti, de ce sa cumparam carti, de ce cartile sunt mai bune decat internetul, despre lectura si carti
Multa lume isi imagineaza ca tot ceea ce se gaseste prin google sau pe fb inseamna informatie de buna calitate. Ne “documentam” din google folosind inclusiv informatii legate de sanatatea noastra. Intre a cumpara carti si  a cauta online, preferam mai mereu a doua varianta!
Asa ca ne-am facut un obicei din a cumpara si inghiti medicamente si suplimente fara sa consultam un doctor, dupa ce ne-am pus singuri diagnostice. Desi nu am citit vreodata cap-coada Anatomia lui Gray. Si aici nu ma refer la serialiul tv, ci la "bibilia" studentilor medicinisti.
Serialul e "Anatomia lui Grey".
Citim un articol despre vindecarea tiroiditelor si gata, suntem mai buni decat endocrinologii.
Citim cateva articole de marketing si deja suntem cei mai tari marketeri.
Am invatat sa postam pe fb filmulete si poze colorate pline de sclipici si ne consideram specialisti in social media marketing.
Am citit zece articole despre SEO si deja suntem convinsi ca stim sa ne punem singuri siteurile pe prima pagina a motoarelor de cautare, desi habar nu avem ce inseamna "cuvant cheie".

Nu mai citim romane de dragoste, pentru ca gasim pe google o multime de povesti de amor scurte, lacrimogene, pline de truisme ieftine.
Nu mai cumparam nici cartile de retete ale unor bucatari renumiti, pentru ca urmarim bloguri care ne prezinta retete de fripturi de porc in sange. Versiunea redusa pentru "cum sa ajungi la spital in cel mai scurt timp".

Dar v-ati intrebat vreodata cine scrie asemenea articole? Cine sta in spatele acestor materiale, de cele mai multe ori pline de greseli de ortografie si exprimare? Semnate de catre ilustri necunoscuti care nu au un minim de cultura generala, nicidecum cunostinte de specialitate, pentru ca nu au pus mana in viata lor pe cartile care le-ar fi asigurat informarea necesara daca ar fi fost citite si intelese?!

De ce ii credem pe ei si nu pe autorii care stau ani de zile in biblioteci, studiaza, elaboreza texte cu valoare reala stiintifica, practica sau literara?

Pentru ca ne e mai simplu. O carte inseamna un pret. Pret care se pune pe munca de ani de zile, pe studiu, pe crerea de conexiuni neuronale care ii dau posibilitatea autorului sa isi impartaseasca cunostintele.
Pretul unei carti mai inseamna si monetizarea unor atribute precum creativitatea, experienta si imaginatia. Munca care, in zilele noastre, este subevaluata.
Omul acela, care sta sa scrie o carte pentru a-ti impartasi cunostintele si gandurile lui, consuma timp. Iar timpul este cea mai valoaroasa resursa pe care o avem. Pentru ca timpul nu se poate cumpara, nu se intoarce, nu este recuperabil. O zi pierduta este o zi pierduta.

Putem compara o carte precum Guerrilla Marketing. Profituri mari cu investitii mici (scrisa de un autor de asa talie precum Jay Conrad Levinson) cu 100 de articole care iti promit sa o sa poti sa vinzi si pielea ursului din padure dupa ce le vei citi? Niciodata.

O sa ne iasa o friptura de porc pentru Craciun ca a lui Godron Ramsey cu una facuta dupa reteta vecinei care are blog culinar, dar care nu stie sa faca deosebirea dintre o bucata de fleica si una de pulpa? Nici in vis!

Cand cumparam carti, cumparam informatie cu adevarat de calitate. Cumparam romane de beletristica care sa ne rupa de cotidian si sa ne transpuna intr-o lume pe care ne-o putem inchipui cum vrem noi.

Ne uitam la o carte de specialitate sau la un roman. Vedem cateva zeci de lei. Mult! Nu ne gandim nici o secunda cat timp a fost investit in scrierea ei. Nici ca pentru ea a fost nevoie de un traducator bun, de un corector. De un redactor. De o editura. De o tipografie.
Nu ne gandim ca un artist grafician a trebuit sa ii gandeasca coperta. Ca s-au investit timp si bani in promovarea acelei carti. Ca noi sa auzim de ea. Nici nu ne trec prin cap asemenea lucruri.

De ce sa cumparam carti cand gasim surogate gratuite pe internet?
Haideti sa va spun de ce!
In primul rand pentru ca o carte inseamna existenta unui autor care isi asuma o responsabilitate publica atunci cand isi pune numele pe coperta.
Daca tu ai citit un material scris de un anonim neica-nimeni care iti spune ca te poti vindeca de constipatie inghitind 50 de boabe de orez pe zi si ajungi apoi la urgente avand complicatii, a cui e vina? De cele mai multe ori nici nu amintesti numele siteului pe care l-ai accesat, daramite autorul!
In fond acel site (pe care ai citit textul cu vindecari miraculoase) nu are nici un interes sa te faca mai destept. Are un singur scop: sa aiba materiale multe si proaste, cu titluri care sa te atraga sa il accezezi pentru a produce bani din vanzarea de publicitate.

Pe de alta parte, o carte semnata de un medic iti ofera pe limba ta informatii documentate, muncite, care au la baza ani de studii si experienta unui profesionist responsabil.
Putem compara informatia de pe net cu cele din carti?
Nu! In nici un caz.

Putem citi sute de articole despre cum se face seo copywriting, insa ca sa ajungem sa putem scrie materiale optimizate trebuie talent si experienta. Si ceva mai mult. Lectura, cultura generala, capacitatea de selectie si organizare a informatiei. Timp si multa imaginatie!

Adevarul este ca oricata informatie ar exista gratuit pe net, daca nu avem un sistem de gandire corect, care se formeaza doar prin lectura de buna calitate, gratuitatea acelor informatii nu ne va folosi la mai nimic.

Cumparati carti, oameni buni. Cartea va face mai destepti, mai buni, mai empatici, mai oameni. Sa nu uitati asta niciodata!
Text: Diana (ma puteti urmari si pe facebook)

 

Sursa: De ce sa dau bani pe carti, cand e atata informatie gratuita?