Alaptatul la san este cea mai usoara si completa metoda de a-i oferi bebelusului tau lapte natural imbogatit cu substante atat de benefice si cu proprietati de imunizare. Insa, din pacate, nu toate mamicile stiu care sunt cu adevarat beneficiile alaptatului la san. Nu numai bebelusul profita de pe urma alaptatului, ci si mama. Gusti sau consumi alcool in timp ce alaptezi? Care sunt problemele care pot aparea in timpul alaptatului? Elady.ro iti ofera raspunsul la aceste intrebari si la multe altele!
Alaptatul in primele luni
Fiecare mama care hotaraste sa isi hraneasca astfel copilul nou nascut ii asigura acestuia o sanatate mai buna si o dezvoltare mai armonioasa. Sanii unei femei insarcinate incep sa produca colostrum (laptele matern timpuriu) cam in jurul celei de-a patra sau a cincea luni de sarcina. Imediat dupa nastere, desi se crede ca mama nu produce inca lapte, sanii ei contin un fluid galben – colostrul. Plin de anticorpi, el ofera o importanta protectie nou nascutului in fata bacteriilor si virusilor. Colostrul este usor de digerat si este mancarea perfecta in primele zile de viata.
Colostrul are putine grasimi si este bogat in carbohidrati, proteine, vitamine si minerale. Cantitatea nu este prea mare, insa concentratia de substante nutritive este impresionanta. Colostrul are grija si de burtica bebelusului, datorita prezentei imunoglobinei (IgA). Aceasta se poarta ca un vaccin impotriva eventualelor atacuri ale microbilor, mai ales in mucoase, gat, plamani si intestine.
Colostrul
Colostrul se schimba in lapte cam in a treia sau a patra zi dupa nastere si dureaza pana la zece zile. Acesta contine multa lactoza, grasime si vitamine solubile. Cantitatea de calorii este mai mare in laptele acesta decat in colostru. Dupa aproximativ zece zile de la nastere, laptele devine lapte matur care contine 90% apa si 10% grasime, zahar, proteine, minerale si enzime. In timp ce apa ajuta la mentinerea hidratarii copilului, restul ajuta creierul si corpul sa se dezvolte.
Beneficiile alaptatului la san pentru copil
Combinatia perfecta – laptele de la san are combinatia exacta de proteine, grasimi, vitamine, minerale si enzime necesare diferitelor stadii de crestere ale noului nascut. Laptele matern are proprietati care ajuta la dezvoltarea sistemului nervos. El este usor de digerat.
Imunitate – laptele de la san mareste rezistenta copilului la infectii. 80% dintre fungi, bacterii si virusi vor fi omorate. Mai mult: copiii hraniti la san vor avea mai putine infectii ale urechilor, probleme respiratorii, alergii, diaree si infectii gastrointestinale.
Hrana perfecta pentru bebelus – laptele de la san ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si creste IQ-ul cu 8 puncte fata de copiii care nu au fost hraniti cu lapte matern. Reduce si riscul mortii infantile. Laptele matern isi schimba constant compozitia pentru a se adapta nevoilor bebelusului. Se observa si o sanatate dentara mai buna datorita faptului ca bebelusul trebuie sa suga.
Se reduc riscurile cancerului la san – femeile adulte care au fost hranite la san sunt mai putin expuse riscului de a avea cancer la san.
Protectii impotriva problemelor intestinale – alaptatul ajuta copiii sa dezvolte boli cronice de-a lungul anilor.
Beneficiile alaptatului la san pentru mama
- alaptatul este un “premiu” emotional si o experienta relaxanta, atat pentru mama cat si pentru copil.
- femeile care alapteaza la san au mai putine sanse de a dezvolta cancer la san.
- este o cale naturala de a se stabili o legatura unica intre mama si nou nascut.
- mamele vor pierde kilogramele acumulate in timpul sarcinii, pentru ca grija pentru copil va folosi multe calorii.
- uterul va reveni la forma normala dupa ce a fost strans in timpul nasterii.
- decaleaza reinceperea ciclurilor menstruale.
Durata alaptatului difera de la mama la mama si de la bebelus la bebelus.
Dieta din timpul alaptatului
Mamicile ar trebui sa uite de grija pentru greutate – daca alapteaza, trebuie sa consume cat mai multe alimente bogate in proteine si calciu. Poti face exercitii si alte activitati fizice pentru a incerca sa dai jos cateva kilograme. Alimentatia ar trebui sa includa multe fructe si legume, paine si cereale, lactate, carne alba, peste, pui, carne, oua etc. Este indicata consumarea multor bauturi (nu alcoolice!) si evitarea fumatului. Mamicile trebuie sa aiba grija sa fie bine hidratate. Evita cofeina si alcoolul inainte de a alapta! Urmeaza o dieta cu calciu si fier!
Probleme ale alaptatului la san
Una dintre cele mai intalnite probleme este sangerarea si durerea mameloanelor (sfarcurilor). Acest lucru se datoreaza deseori unei pozitii inadecvate. Poti folosi niste gheata pentru a domoli durerea pana gasesti pozitia potrivita. Sau foloseste pompite pentru lapte. Unele mame experimenteaza dureri si simptome ca in cazul unei gripe. Uneori, femeile pot suferi de mastita – infectie bacteriala a sanilor. Problema se rezolva de obicei cu antibiotice.
Alaptatul este cea mai buna metoda de a simti ca esti mama. Familia si prietenii te vor sustine si aceste momente din viata vor fi speciale atat pentru tine cat si pentru bebelus. Alaptatul este singura cale naturala care garanteaza o sanatate mai buna.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!